UNESCO vyškrtlo Drážďany ze seznamu

Sevilla - Výbor světového kulturního dědictví UNESCO (Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu) dnes na zasedání ve španělské Seville rozhodl o vyškrtnutí labského údolí v Drážďanech ze Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví. Zapsáno na něj bylo v roce 2004. K vyřazení některé z památek ze seznamu došlo teprve podruhé v historii. Saská metropole si vyškrtnutí vykoledovala kontroverzní stavbou mostu, který by měl zlepšit dopravní situaci.

UNESCO loni varovalo Drážďany, že pokud se stavba nezastaví, hrozí, že údolí Labe bude ze seznamu vyškrtnuto. Jako náhradní variantu nabízelo vybudování tunelu. Město ale tento návrh odmítlo s odkazem na vyšší náklady a ekologické škody spojené s ražbou tunelu a pokračovalo ve stavebních pracích.

Ty začaly už v listopadu 2007 po řadě právních sporů, protestů a politických tahanic na základě dva roky starého referenda. Požadavkům UNESCO vyhověly Drážďany alespoň částečně tím, že místo původního masivního mostu připravily projekt zeštíhlené verze.

Rozhovor s Josefem Štulcem (zdroj: ČT24)

635 metrů dlouhá betonová stavba v historické části města představuje pro některé občany monstrum, jiný ji zase považují za potřebnou spojnici. Finance potřebné na stavbu šplhají na 156 milionů eur.

Druhá šance není možná

Německo mělo dosud na seznamu UNESCO 33 památek. Labské údolí se mezi ně už zpátky zařadit nemůže. Pro jeho vyškrtnutí hlasovalo 14 členů výboru, pět bylo proti a dva hlasy byly neplatné. Německo svého zástupce v současné době ve výboru nemá.

Ze Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví byla za dobu jeho existence vyřazena nějaká památka zatím jen jednou. V roce 2007 výbor vyškrtl Omán poté, co jeho vláda dopustila drastickou redukci rezervace, kde žije ohrožený přímorožec arabský. Ohrožených památek, které mají na seznamu UNESCO namále, je evidováno v současnosti ještě dvacet devět.