Graffitiger se k Ropákům nepřidá. Zůstane bez Oscara

New York - Český animovaný snímek Graffitiger nedosáhl na studentského Oscara. Podle webových stránek klání se nedostal do nejužšího výběru mezi tři nejlepší zahraniční filmy. Americká Akademie filmového umění a věd letos před snímkem českého režiséra Libora Pixy dala přednost švédskému snímku Bekas, německému snímku Raju a norskému filmu Tuba Atlantic.

Za Graffitigera si Pixa odnesl Cenu Magnesia pro nejlepší studentský snímek při vyhalšování Českého lva za rok 2010. Porotu studentského Oscara ale příběh osamělého graffiti tygra, který po zdech a fasádách pražských domů hledá svou ztracenou lásku, dostatečně nezaujal.

Vítězové letošních studentských Oscarů budou oznámeni na slavnostním předávání cen v noci na neděli v Los Angeles. Na nejúspěšnějšího tvůrce čeká také 5000 dolarů, druhý dostane 3000 dolarů a třetí 2000 dolarů.

Prestižní ocenění dosud z Čechů získal pouze Jan Svěrák za film Ropáci v roce 1989. Nominováni byli v minulosti ještě další čtyři Češi. Mnoha vítězům z minulých let včetně Svěráka pomohlo získání studentského Oscara k odstartování úspěšné filmařské dráhy.

Akademie filmového umění a věd studentské Oscary jako doplněk stejnojmenných filmových cen začala udělovat v roce 1972. Chtěla tak povzbudit studentské filmaře. Mezi oceněnými z minulosti jsou například nyní slavní američtí režiséři Spike Lee či Robert Zemeckis.

Vydáno pod