Véla dává prostor myšlenkám cizích

Ostrava – Výtvarník Vladimír Véla má na všechno čas. Alespoň tak by se tedy dalo soudit podle jeho nové výstavy v Galerii Fiducia , která nese název Všechno má svůj čas. Autor si hraje s realitou i abstrakcí. A hlavně nechává diváka, aby si myslel, co chce.

I když se to na první pohled nezdá, Véla si témata pro své obrazy vybírá z reálného života. Jejich finální podoba sice není úplně realistická, ale autor dokáže najít inspiraci i v něčem tak banálním, jako je česáček – zahradnický nástroj, s nímž se přitahují větve. Právě tento háček na plátně nabývá mnohem vznešenějších rysů než ve skutečnosti. 

Vélovy obrazy působí tajemně a zdánlivě nepřístupně. Příjemný je ale fakt, že malby nemají popisky, a tak nabízejí příchozímu volný prostor pro jeho fantazii. Žádné přikazování ve smyslu: tohle je tak a tamto je onak. Diváci si pod kresbou mohou vybavit cokoliv a umělec jim jejich tvrzení následně nijak nevyvrací.   

„Je to autor, který naprosto ovládl iluzivní formu. Dovede malovat velmi realisticky, ale dosáhl hranice, kterou pro sebe potřeboval překročit,“ okomentoval výstavu její kurátor Petr Vaňous. 

A jak se ke svým výtvorům staví sám autor? „Neřeším až zas tak formu, ale zajímá mě, kam až se člověk může promalovat, aby se v tom objevilo něco ryzího a pravdivého,“ vyjádřil se.

Zdali se mu podařilo propracovat se k pravdivosti, mohou zájemci posuzovat až do 6. července. 

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Výtvarník absolvoval pražskou Akademii výtvarných umění. Profiluje se coby malíř s osobitým přístupem k obrazu i jeho předloze. Vychází z přírodních skutečností, lidského chování i z etiky. Dvakrát se stal finalistou Ceny 333 Národní galerie a své práce vystavuje již přes deset let.