Návraty k české hudbě a baletu, návraty domů

Ostrava – V době, kdy Bedřichu Smetanovi zemřela dcera, stvořil velkolepé dílo s názvem Trio G moll. Baletní choreografii k tomuto kousku sestavil Pavel Šmok a na výsledek se mohou diváci podívat v Národním divadle Moravskoslezském. Spolu se Smetanou uvidí ještě balet na hudbu Bohuslava Martinů a Leoše Janáčka. Druhá premiéra se koná zítra večer.

Baletní Návraty domů (zdroj: ČT24)

Baletní inscenace Návraty domů předznamenává Rok české hudby. Tři skladatele-velikány si vzali na starost baletní choreografové Pavel Šmok, Nataša Novotná a Jiří Kylián. Návraty domů tedy obsáhnou všechna tři vystoupení v Divadle Jiřího Myrona.

„Když Smetanovi zemřela dcera Bedřiška, těžko to snášel. Tak napsal Trio G moll jako nálady těch smutků, dětských her a všeho dohromady,“ vysvětlil Šmok motivy pro sepsání zmíněné skladby. Na ostravskou scénu se vrací po padesáti letech.

Moderní pojetí baletu Škrtič od Bohuslava Martinů ztvárnila Nataša Novotná, absolventka Janáčkovy konzervatoře v Ostravě. Jako tanečnice paradoxně vždy odmítala stát se choreografkou, avšak nakonec podlehla. Cítila, že se ve své práci musí posunout dál.