Na nejdražší český film se zatím podívá jen policie

Praha - Místo do kin čeká nejdražší český film cesta k soudu. Státní fond kinematografie podal na producenty snímku Poslední z Aporveru trestní oznámení. Podezírá je z dotačního podvodu. Režisér filmu údajné pochybení odmítá.

Poslední z Aporveru čelí obvinění z podvodu (zdroj: ČT24)

Výpravná fantasy s rozpočtem 247 milionů korun vzniká už víc než sedm let. A dokončení je v nedohlednu. Státní fond kinematografie se teď ptá, kde skončily finanční dotace. Situaci ale nechce zatím komentovat. „V souvislosti se skutečností, že případ je teď řešen Policií ČR, se k projektu nemůžeme vyjádřit,“ vysvětila ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Franková. 

Fond, zřízený zákonem a v působnosti ministerstva kultury, participoval na podpoře projektu v rámci výrobního rozpočtu téměř 47 miliony. Na základě znaleckého posudku získal podezření, že náklady byly účelově účetně navyšovány, aby bylo možné získat vyšší pobídky z Programu podpory filmového průmyslu. 

S prohlášením, které se minulý týden objevilo na webu fondu, však filmaři nesouhlasí. „Všechny smlouvy, předávací protokoly a všechny auditorské zprávy, které jsme k projektu nechali vypracovat, jsou už rok k dispozici pro fond kinematografie,“ vzkazuje režisér filmu Tomáš Krejčí. 

Problémy ve financování způsobil podle tvůrců filmu jejich slovenský koproducent. Proto na něj před několika měsíci sami podali dvě trestní oznámení. Náročný filmový projekt plný trikových záběrů ve 3D zaštítila na začátku i Česká televize. Od smlouvy ale předloni odstoupila.

Termín dokončení filmu byl několikrát posunut a na dohled stále není. Podle režiséra jej od konce dělí ještě zhruba dvacet milionů a rok práce. 

Titulní píseň už je hotová. Nazpívala ji Markéta Irglová s kapelou Zrní

Vydáno pod