Czech Press Photo vyhrál krvavý Majdan pod dohledem andělů

Praha - Hlavní cenu ve dvacátém ročníku soutěže Czech Press Photo získal Filip Singer z European Pressphoto Agency (EPA) za snímek z počátku demonstrací na kyjevském náměstí Majdan. Na fotografii s názvem Začátek je zachycen muž se zkrvaveným obličejem a skloněnou hlavou, jak prochází kolem zdi, na které jsou namalovány zástupy andělů. Podívejte se na galerii vítězných snímků:

„Fotografie roku na osudu jednotlivce zobrazuje nejvýznamnější současnou evropskou událost. Osobní bolest neznámého muže je věcí nás všech. Zdá se, že muž na fotografii pláče krev a zástup svatých jen mlčky přihlíží. Mnohovýznamovou fotografii považujeme za metaforu lidského utrpení ve válečných konfliktech,“ uvedla k výběru porota. Hlavní cena soutěže Křišťálové oko je spojena s odměnou 120 tisíc korun.

„Série vznikala úplně na začátku ukrajinského konfliktu, kdy jsem možná byl jeden z prvních Čechů, který přijel na Ukrajinu dokumentovat situaci, která se tam děla. Když byli poprvé demonstranti na Majdanu rozehnáni, schovávali se v Michajlovském klášteře v Kyjevě a já jsem ráno fotografoval lidi, kteří se tam utíkali schovat,“ vypráví Singer.

Filip Singer: Focení na Ukrajině byl adrenalin (zdroj: ČT24)

Ukrajina aktuální a blízká

Singerův snímek zvítězil také v kategorii Aktualita následován dvěma fotografiemi volného novináře Petra Shelomovského; druhé místo dostal za snímek Centrální náměstí v Kyjevě, třetí cenu za fotku záchranářů na místě havárie malajsijského letadla u Doněcku. Konflikt na Ukrajině byl též tématem fotografie Karla Cudlína Majdan Nezaležnosti, která získala novou Cenu České tiskové kanceláře. Ta je oceněním zpravodajské fotografie, která má výjimečné novinářské kvality: aktuálnost, pohotovost a výstižnost.

„To téma je pro nás velmi aktuální a přitažlivé. A Ukrajina není daleko od nás, takže se tam rozjela řada fotografů i na vlastní pěst,“ komentuje velké množství fotografií z událostí na Ukrajině ředitelka Czech Press Photo Daniela Mrázková.

Czech Press Photo ocenilo nejlepší novinářské fotografie (zdroj: ČT24)

Reportér ČTK Roman Vondrouš získal první cenu v kategorii Sport za černobílý snímek Zimní olympijské hry v Soči a v téže kategorii dostal také třetí cenu za snímek Konec nadějí z jeho oblíbeného prostředí dostihového sportu. Loňský vítěz hlavní ceny Michal Kamaryt z ČTK letos dostal třetí cenu v kategorii Umění a zábava za snímek Soutěž psí krásy Šampion šampionů. Další informace najdete na stránkách soutěže.

A jak fotí porota?

Práce zaslané do soutěže jako obvykle posuzovala mezinárodní odborná porota (se všemi porotci se můžete seznámit zde). Nejlepší fotografie vybírala také válečná fotografka Heidi Levine, která už desítky let zaznamenává hrůzy ozbrojených konfliktů po celém světě. Její svědectví nyní přináší pražská Nikon gallery na Újezdě (stránky zde). Kurátorem výstavy je Petr Josek, předseda mezinárodní poroty Czech press photo.

Heidi Levine: Někdy si připadám jako zombie (zdroj: ČT24)

Jubilejního ročníku soutěže se zúčastnilo 267 fotografů s 3 360 fotografiemi. Oceněné fotografie budou tradičně představeny na výstavě od 21. listopadu do 31. ledna 2015 na Staroměstské radnici v Praze. Při vernisáži budou 20. listopadu předány ceny.