Novoměstská nemocnice omezuje ambulance. Zdravotníci se starají o covidové pacienty

Události v regionech: Novoměstská nemocnice zavírá ambulance (zdroj: ČT24)

Omezit ambulantní péči museli od pondělí zdravotníci v Novém Městě na Moravě. V tuzemských nemocnicích celkově leží víc než pět a půl tisíce lidí s covidem, což je za prosinec zatím nejnižší číslo. Počty pacientů ve vážném stavu klesají, ale pomaleji. Intenzivní péči potřebuje stále kolem tisíce nakažených, i proto zůstávají nemocnice na hraně svých kapacit.

Nemocnice v Novém Městě na Moravě čelí prudkému nárůstu hospitalizovaných. „V nemocnici leží celkem devadesát pacientů. Z toho máme pět na umělé plicní ventilaci, na oddělení ARO. A šest leží na jednotce intenzivní péče,“ popsala náměstkyně ošetřovatelské péče Bohdana Marečková.

Zdravotníci jsou na hranici svých kapacit. Během dne přijmou i dvacítku covidových pacientů. Vedle infekčního pro ně vyčlenili také většinu chirurgických oddělení. Teď kvůli tomu omezují péči. „Neprovádí se plánované operace, musely se zase odkládat některé výkony. Hlavně ortopedie, urologie,“ uvedla Marečková.

Do nemocnice opět míří studenti, jinde ale vypomáhají i vojáci

Chybí totiž i zdravotníci, kteří se z ambulancí přesouvají na lůžková oddělení. Právě tam je jich největší nedostatek, kromě lékařů nemocnice ke covidovým pacientům přesouvá i sestry, pomůžou jim i studenti.

„Naštěstí se nám hlásí zpátky do služby studenti střední zdravotnické školy ve Žďáře nad Sázavou, takže se snažíme to pokrýt vlastními silami,“ uvedla mluvčí nemocnice Tamara Pecková.

To se ale nedaří všude. V některých nemocnicích proto kvůli nedostatku zdravotníků pomáhají vojáci.