Brněnský kostel svatého Jakuba získá novou střechu i vyhlídku

Události v regionech: Rekonstrukce brněnského kostela svatého Jakuba (zdroj: ČT24)

V brněnském kostele svatého Jakuba začala rozsáhlá rekonstrukce. Gotická památka se dočká nových oken a střechy. V plánu je také vybudování vyhlídky v kostelní věži. Práce vyjdou na více než 130 milionů korun. Většinu pokryjí dotace, zhruba deset milionů zaplatí farnost. Hotovo má být do konce příštího roku. Po dobu oprav je provoz kostela omezený. Úplně zrušeny jsou ranní bohoslužby od pondělí do soboty a nekonají se ani svatby nebo pohřby.

Poškození historické památky v centru Brna není z dálky patrné. Zblízka je ale jasně vidět, že jsou některé části objektu v havarijním stavu. „Zásadní opravou projdou kamenné prvky na fasádě, a to konkrétně jejich zakončení opěrných pilířů,“ přiblížil manažer projektu z brněnského biskupství Aleš Taufar.

Ve špatném stavu je také střecha a část krovů. „Půjde pryč téměř celé bednění, které je pod měděnou krytinou a měděná krytina bude kompletně vyměněna za novou,“ nastínil Taufar.

Specialista 3D skenování Miloš Tejkal uvnitř kostela kvůli rekonstrukci zjišťuje – pomocí laseru umístěného na plošině – přesné rozměry okenních tabulí. Získá tak 3D model. „Tento přesný 3D digitální odlitek použijeme pro vyhotovení plánu, do kterých vepíšeme přesné rozměry. Ty potom poslouží vitrážistům pro vyrobení nových tabulí,“ vysvětlil.

Projekt rekonstrukce vznikl před víc než pěti lety. Farnost se do oprav pustila až nyní díky dotacím. Kvůli zdražení stavebního materiálu ale na některé plány nezbydou peníze. „Především zcela odpadla renovace varhan, ty by také vyžadovaly poměrně značnou částku. Kostel svatého Jakuba má velice unikátní krov, jehož zpřístupnění jsme plánovali,“ podotkl místní farář Jan Pacner.

Návštěvníci se ale mohou těšit na novou vyhlídku. Vznikne v báni věže ve výšce čtyřiceti dvou metrů.