Po pondělním útoku v Tišnově jsou dva lidé v těžkém stavu. Policie obvinila podezřelého z pokusu o vraždu

Muž a žena jsou po pondělním útoku v Tišnově v Brně v nemocnici na ARO v těžkém stavu. Další žena je už mimo ohrožení života. Zadržený útočník zranil šest lidí, mezi kterými byly i dvě děti. Podle policie byl příbuzný členů rodiny. Policisté jej obvinili z pokusu o vraždu, hrozí mu až výjimečný trest.

Dva lidé ve vážném stavu zůstávají podle mluvčí Dany Lipovské na oddělení ARO Fakultní nemocnice u svaté Anny. 

Mimo ohrožení života je napadená žena, která byla převezena do Fakultní nemocnice Brno, uvedla její mluvčí Veronika Plachá. Zařízení se stará i o dalšího muže se středně těžkými zraněními.

Po útoku zamířily do Dětské nemocnice i dvě děti. Plachá uvedla, že jedno z dětí je hospitalizované a je ve stabilizovaném stavu, druhé lékaři z nemocnice propustili. Starosta Tišnova Jiří Dospíšil řekl, že zaopatření tohoto chlapce řešil tišnovský OSPOD (Orgán sociálně-právní ochrany dětí) ve spolupráci se zdravotníky a že je o něj postaráno. „Je to politováníhodná událost,“ uvedl starosta.

Útočníkovi hrozí výjimečný trest

K útoku došlo v pondělí večer v rodinném domě v Tišnově na Brněnsku. Na místě zasahovaly tři posádky záchranářů a tři lékařů, inspektor provozu a vrtulník. Podle mluvčí záchranářů byla zranění sečného, bodného a řezného charakteru.

Kromě lékařské pomoci zasahovali na místě i policisté, kteří zadrželi podezřelého a zajistili místo činu. „Policie ukončila ohledání místa činu a zajišťování stop, nyní bude probíhat vyhodnocování stop a výslechy,“ uvedl mluvčí policie David Chaloupka. Uvedl, že nešlo o náhodného, cizího člověka, s poškozenými byl podezřelý v příbuzenském vztahu.

Motiv útočníka policie zjišťuje. „Podle výsledků orientačních testů na návykové látky nebyl pod vlivem alkoholu ani drog. Obviněný dosud nebyl trestán,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb. Kriminalisté dají státnímu zástupci podnět k návrhu na vzetí obviněného do vazby.

Za napadení členů rodiny jej policie obvinila z pokusu o vraždu. Hrozí mu až dvacet let vězení, případně výjimečný trest.