Hýsek: Tři čtyři spolkové země v Česku by byly tak akorát

Praha – „Myslíme si, že 14 krajů je pro ČR velký nadstandard,“ říká Ondřej Hýsek, lídr a 1. místopředseda strany Moravané. Podle něj navíc nejsou funkční, což se ukázalo například při čerpání dotací. Jeho představy směřují k rozdělení České republiky do tří až čtyř spolkových zemí po vzoru Rakouska či Německa. Zároveň uvedl, že by podle něj měl Evropský parlament disponovat většími pravomocemi, více dotací by mělo jít na podporu regionů a doprava by se měla přesouvat z kamionů na železnici.

Hýsek: 14 krajů je pro ČR velký nadstandard (zdroj: ČT24)

ČT postupně představuje priority všech lídrů politických stran a seskupení, které kandidují do Evropského parlamentu.

Chtěli bychom, aby se zemské uspořádání vrátilo do stavu před rokem 1949, uvedl lídr Moravanů Ondřej Hýsek. „Pokud by byly dejme tomu tři země – Čechy, Moravskoslezská země a hlavní město Praha –, bylo by to praktičtější, spravedlivější a levnější,“ uvedl. Státní správa a samospráva by měla zároveň být co nejblíže občanům, větší pravomoci by měly mít obce. Strana by v EP prosazovala také silnou energetickou unii. „V oblastech, jako je energetická bezpečnost či vojenská bezpečnost a zahraniční politika, by unie měla mluvit jednotným hlasem,“ uvedl Hýsek.

Přijetí eura je podle Moravanů v horizontu pěti šesti let reálné. Do té doby by měla eurozóna vyřešit své problémy a ČR se na přijetí eura připravit. „Odstraní se spousta ekonomických bariér a více se nám otevře trh,“ uvedl lídr strany. Jako sídlo EP by podle Moravanů sloužil lépe Brusel, Štrasburk má ale zase velký symbolický význam, dodal Hýsek. Do role eurokomisaře za Českou republiku by podle něj měl jít především profesionál a odborník, konkrétní osoby nechtěl jmenovat. Do kampaně strana investovala částku do 100 tisíc korun.