ČNB upravila pravidla pro splátky hypoték. Zhodnotila také stav bank, jsou odolné

Česká národní banka (ČNB) rozhodla o zmírnění pravidel pro poskytování hypoték. Od července už nebude nutné u žadatelů uplatňovat limit výše splátek dluhu k čistému měsíčnímu příjmu (DSTI). Ostatní pravidla pro hypotéky ponechala bankovní rada ČNB v platnosti. Na tiskové konferenci to řekla členka bankovní rady Karina Kubelková. Podotkla také, že finanční sektor je vysoce odolný vůči zhoršenému ekonomickému vývoji a banky jsou dostatečně kapitálově vybaveny i pro déletrvající potíže.

Poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti (LTV) bude i nadále 80 procent, u žadatelů do 36 let 90 procent. Limit celkového dluhu žadatele vyjádřený v násobcích jeho čistého ročního příjmu (DTI) ponechala ČNB na 8,5, pro žadatele do 36 let na 9,5.

Centrální banka konstatovala, že ceny nemovitostí zůstávají nadhodnocené. Na konci prvního čtvrtletí byly o 57 procent vyšší, než by odpovídalo úrovni příjmů mediánové domácnosti, a zhruba o 23 procent vyšší, než by odpovídalo požadovaným výnosům z pronájmu nemovitosti.

Limity pro hypotéky platí od loňského dubna. Kubelková řekla, že na hypotečním a nemovitostním trhu přetrvávají systémová rizika kvůli nadhodnocení cen domů a bytů, přestože u bytů začalo nadhodnocení klesat. „V tomto cenovém prostředí méně než deseti procentům domácností umožňují jejich příjmy bezpečné dluhové financování průměrného bytu při dané výši úrokových sazeb,“ řekla. Proto podle ní zůstávají v platnosti limity LTV a DTI.

Limit DSTI, který vyžadoval poměr mezi celkovou výší měsíčních splátek dluhu žadatele o úvěr a jeho čistým měsíčním příjmem nanejvýš 45 procent, u lidí mladších 36 let 50 procent, podle bankovní rady není nutné uplatňovat v prostředí vysokých úrokových sazeb. Kubelková konstatovala, že v bilancích bank zůstává vysoký počet hypotečních úvěrů s úrovní DSTI nad 40 procent, jejich objem je ale systémově nevýznamný.

Kubelková také řekla, že první čtvrtletí letošního roku ukázalo výrazný pokles objemu nových hypotečních úvěrů. Úvěrovou aktivitu podle ní tlumily vysoké úrokové sazby společně s limity pro poskytování hypoték.

Finanční sektor je odolný

Finanční sektor v Česku zůstává podle centrální banky vysoce odolný i vůči zhoršenému ekonomickému vývoji. Bankovní sektor je dostatečně kapitálově i likviditně vybaven, aby odolal šokům i v případě déletrvajících ekonomických potíží. Nebankovní finanční sektor, tedy pojišťovny či penzijní fondy, zůstává rovněž odolný.

„Bankovní sektor je dlouhodobě ve velmi dobré kondici. Ačkoliv přetrvávajícím rizikem zůstává další vývoj kvality úvěrového portfolia, jeho postupné zhoršování, pozorované v minulém roce, se na počátku tohoto roku zastavilo. To je pozitivní signál. Úvěrové ztráty jsou i nadále utlumené, a ČNB proto věnuje velkou pozornost problematice jejich včasného a konzervativního zachycení v hospodaření bank,“ uvedl ředitel sekce finanční stability ČNB Libor Holub.

Výsledky zátěžových testů podle něj ukázaly, že jak v základním scénáři vývoje ekonomiky, tak v hypotetickém nepříznivém scénáři by bankovní sektor jako celek splnil regulatorní kapitálové požadavky. Stabilitu finančního systému potvrdily i výsledky zátěžových testů ostatních částí finančního sektoru, domácností, nefinančních podniků a veřejných financí, dodal.

Většina částí trhu vykázala nárůst aktiv a hotovosti, uvedla Kubelková. Postupné oživování ekonomické aktivity a utlumená úvěrová aktivita snižuje podle ní riziko náhlých a úvěrových ztrát bankovního sektoru. Snižovat potenciál této hrozby napomáhá i určitá stabilizace geopolitického napětí a dlouhodobá aktivní politika ČNB u kapitálových rezerv a úvěrových limitů, podotkla.

Zprávu o finanční stabilitě hodnotí zdraví domácího finančního sektoru a jeho odolnost vůči nepříznivým šokům. Tento podklad byl pro bankovní radu východiskem pro nastavení takzvané makroobezřetnostní politiky, jejímiž hlavními nástroji jsou kapitálové rezervy bank a horní hranice ukazatelů pro poskytování spotřebitelských úvěrů zajištěných obytnou nemovitostí.