Koruna je vůči euru rekordně silná. Lidé na dovolené v Alpách to ocení, vývozci se neradují

Události: Koruna je vůči euru rekordně silná (zdroj: ČT24)

Koruně se letos daří. Je v nejlepší kondici za posledních čtrnáct let. Euro vyjde momentálně na 23,90, což je dobrá zpráva i pro domácnosti. Silná měna totiž pomáhá tlumit inflaci hlavně u dováženého zboží, včetně energií. Současná situace naopak příliš nenahrává českým firmám, které vyvážejí. Za své produkty inkasují v přepočtu méně. Ekonomové očekávají, že koruna začne znovu mírně oslabovat.

Tomáš Rumpík jezdí každý měsíc do německého obchodu za hranicemi. Za nákup tam zaplatí průměrně tři až čtyři tisíce korun – proti Česku prý asi o tisícovku méně. Například máslo tam stojí dvě eura – nyní tedy v přepočtu 48 korun. Před půl rokem, když byla koruna slabší, vycházelo asi o dvě koruny dráž. I když nyní Češi v Německu ušetří, ke svému nákupnímu výletu musejí připočítat i cenu benzinu, nebo nafty. Nejvýhodněji proto nákupy vyjdou lidi z pohraničí.

Do Česka se ve velké míře dováží elektronika, jako jsou telefony či televize, ale také oblečení a drogerie. Silná koruna tak může pomoci alespoň v tom, aby toto zboží tolik nezdražovalo.

Ve společnosti Notino, kde prodávají kosmetiku, nakupují všechno zboží v eurech. Silnou korunu proto vítají – stejně tak jako jejich zákazníci. Některé dovážené zboží už tam zlevnilo.

„Situace nám nabízí možnost nabídnout produkty ještě o něco výhodněji pro zákazníky, to znamená ještě za něco nižší cenu,“ řekla mluvčí Denisa Ladka Morgensteinová.

I oni ale, stejně jako ekonomové, očekávají, že euro nebude levnější dlouhodobě a jedná se spíše o krátkodobý výkyv.

Silná koruna ale znamená ztráty pro vývozce. „Dnešní (pondělní kurz) je na hranici možností většiny exportérů,“ upozornil místopředseda Asociace exportérů ČR Otto Daněk. Vývozci podle něj mají možnosti zajištění, přičemž tou standardní je nakupování v eurech v zahraničí.

Z vinařství Chateau Valtice míří ročně statisíce až nižší jednotky milionů lahví do zahraničí – hlavně na Slovensko. Pokud je koruna silná, za každé euro od svých klientů dostávají méně. I přesto je ale měna netrápí. Za eura totiž nakupují nové technologie.

„Ten kurz eura versus koruny pro nás není zas až tak dramatický z pohledu exportu. Naopak je naše situace teď spíše příznivější v tom, že moderní technologii na výrobu vína nakupujeme z Německa nebo Itálie. Takže naopak tam nám zase silná koruna pomůže,“ vysvětlil jednatel společnosti David Šťastný.

Ty firmy, které ale vyvážejí za hranice většinu svého zboží, ze silné koruny radost nemají – klesají jim totiž zisky. A pokud zdraží, nejsou schopné konkurovat. Většina z nich se tak snaží korunu ve svém podnikání používat co nejméně, a tak třeba i suroviny nakupují – pokud možno – za eura.

Dovolená se tolik neprodraží

Silná koruna nyní láká například i Čechy do Alp. Dovolená v tamních horských střediscích zdražila za poslední rok asi o desetinu. Díky posilující koruně si čeští turisti připlatí jen tři až pět procent. Zájem o lyžování v Itálii a Rakousku potvrzují ve většině cestovních kanceláří. „Veškeré útraty budou výhodnější. Některé termíny už máme vyprodané, a to třeba nebylo tak úplně častým jevem v letech minulých,“ uvedl majitel CK Sport – Kids Filip Zeman.

I když řada zahraničních středisek zvedla ceny, díky silné koruně se pro Čechy lyžování v zahraničí tolik neprodraží. To platí jak u jídla, tak u skipasů. „Češi nakupují i přímo v té destinaci na kopci. Koupí si oběd, občerstvení. A tam se samozřejmě výrazně projevuje to, že koruna je momentálně velmi silná,“ podotkl mluvčí CK Fischer a Nev-Dama Jan Bezděk.

To potvrzuje i Eduard Kugler, který pracuje jako delegát cestovní kanceláře v italském Val di Fieme. „Když si vezmu, že loni stálo pivo pět eur, letos stojí 5,50, tak vůči té silné koruně to prakticky není žádný rozdíl. To samé u pizzy, která loni stála sedm, osm eur až deset eur, teď stojí sedm až deset eur,“ přiblížil. Zatímco loni stála káva v italském Val di Fieme v přepočtu 128 korun, letos to je 131. Pizza quattro formaggi loni stála v průměru 205 korun, letos je to o deset korun víc.

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež podotkl, že na ceny zájezdů aktuální situace příliš velký vliv nemá. „Cestovní kanceláře mají předplacené kapacity dlouhodobě dopředu,“ řekl. Může to mít podle něj nicméně v této chvíli velký vliv na last minute dovolené, případně na zájezdy počítané na míru. „Protože tam se promítá ten přímý kurz koruny,“ zdůvodnil. Výrazně bude silná koruna podle něj znát na fakultativních výletech. „Protože ty se většinou platí právě v té měně v zahraničí,“ uvedl.

Pokud bude koruna posilovat i v následujících týdnech, mohou některé dovolené, například vlastní dopravou, zlevnit.

Ekonom: Přijde vystřízlivění

Euro bylo nejdražší po zahájení ruské agrese proti Ukrajině. Dosahovalo 25 korun a sedmdesáti haléřů. Pak koruna začala posilovat a držela se v pásmu 24 korun a padesáti až sedmdesáti haléřů. Několik měsíců českou měnu uměle posilovaly intervence České národní banky. V posledním měsíci, už bez pomoci, koruna dál sílila. V pondělí odpoledne vycházelo euro na méně než 23,90.

Důvodů je několik – například uvolnění protiepidemických opatření v Číně, které posiluje trhy. Optimismus přináší i pokles cen plynu na trzích a z toho plynoucí zmírnění obav z recese v Evropě. Koruně pomáhá i připravenost české centrální banky měnu chránit před prudkým oslabováním.

„Na prvním místě bych řekl, že je to takový ten příběh o konci inflace. Zatímco na podzim všichni byli v depresi, jak je vysoká inflace, tak dnes se zdá, že na finančních trzích tento příběh už neplatí a všichni věří, že inflace začne velmi rychle klesat, brzy se dostane na inflační cíl,“ okomentoval situaci hlavní ekonom Creditas Petr Dufek.

Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Víta Hradila se na současné pozici koruna neudrží. „Myslím si, že tam je spousta rizik, a že hodnota, kterou vidíme teď, by v podstatě odpovídala tomu, že je to všechno vyřešené a za námi, což realisticky tak úplně není, myslím si, že přijde vystřízlivění,“ řekl.

Za posílením koruny podle Hradila stojí to, že si zahraniční kapitál hledá alternativní uplatnění. „Do té doby, než se začala nějak řešit evropská energetická krize a i ta čínská covidová, tak byl kapitál do značné míry zaparkován, nejčastěji v americkém dolaru. Teď nastává situace, kdy vyhlídky americké ekonomiky klesají, klesá i výhled na tamní úrokové sazby. Kapitál si říká, kam by se vrtnul za nějakým lepším výnosem. A Evropa přestává vypadat rizikově,“ řekl Hradil. I český trh podle něj nyní začíná vypadat v očích investorů „snesitelněji“.

Bývalý člen bankovní rady ČNB Lubomír Lízal se nedomnívá, že by centrální banka nyní chtěla snižovat úrokové sazby. „Do regionu přiteklo značné množství spekulativního kapitálu. A v okamžiku, kdy by se vám změnil rozdíl úroků mezi Českou republikou a eurozónou, tak by to vlastně byl spouštěč pro rychlé opouštění,“ zdůvodnil.

90’ ČT24 – Koruna je k euru nejsilnější za více než 14 let (zdroj: ČT24)