Výrobci opět zdražili, v zemědělství stouply ceny skoro o třetinu

Události: Růst cen výrobců (zdroj: ČT24)

Čeští výrobci loni zdražili. Ceny se v porovnání s předchozím rokem navýšily o čtvrtinu. Zdražily i stavební práce, a to meziročně o víc než dvanáct procent. Nejvíc ale ceny stoupaly u zemědělských producentů, bezmála o třetinu. Zdražování tak nekončí. Ceny výrobců se propisují dál do zboží pro zákazníky.

„Meziroční růst cen všech výrobců v prosinci pokračoval,“ řekl vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš. Průmysloví výrobci v prosinci proti předchozímu roku zvýšili ceny o 20,1 procenta, zemědělští o 27,3 procenta. Ceny stavebních prací v posledním loňském měsíci vzrostly meziročně o 12,2 procenta a tržních služeb pro podniky o 7,3 procenta.

Ve srovnání s listopadem se ceny stavebních prací a tržních služeb zvýšily shodně o 0,6 procenta. Ceny zemědělských výrobců stouply meziměsíčně o 1,7 procenta, v průmyslu ceny klesly o 1,1 procenta.

Spotřebitelské ceny, do nichž se ceny výrobců promítají, v prosinci meziročně stouply o 15,8 procenta, oznámil už dřív ČSÚ. Tempo inflace tak zpomalilo, v listopadu byly ceny meziročně vyšší o 16,2 procenta. Za celý loňský rok byla podle ČSÚ průměrná míra inflace 15,1 procenta, tedy nejvyšší od roku 1993.

V průmyslu nejvíc zdražily energie

V průmyslu loni ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu vzrostly víc než o polovinu, chemických látek a výrobků víc než o třetinu. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku se v loňském roce zvýšily o 19,2 procenta. „Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin byly vyšší zejména ceny energií o 40,4 procenta a zboží krátkodobé spotřeby o 23 procent,“ uvedl ČSÚ k prosincovému meziročnímu vývoji.

Zemědělci loni zvýšili ceny u rostlinných výrobků o 37,1 procenta a u živočišných výrobků o 24,4 procenta. Obiloviny zdražily téměř o polovinu, olejniny o 40 procent, brambory a vejce víc než o 28 procent, mléko, jatečná prasata a skot zhruba o čtvrtinu. V prosinci ceny v rostlinné výrobě vzrostly meziročně o 20,7 procenta, v živočišné o 37,7 procenta. Nejvýrazněji – téměř o tři čtvrtiny – zdražila vejce, zhruba o polovinu pak jatečná prasata a brambory.

Drahé Česko: Jak zdražily masné výrobky? (zdroj: ČT24)

Ve stavebnictví ceny materiálů a výrobků v loňském roce stouply o 20,7 procenta, za prosinec byly meziročně vyšší o 15,8 procenta. Služby pro podniky loni zdražily za reklamu a průzkum trhu o 17,4 procenta, v oblasti zaměstnání a za skladování a podpůrné činnosti v dopravě shodně o 15,1 procenta. V prosinci zdražily služby v zaměstnání o 27,4 procenta, za skladování a podpůrné činnosti v dopravě o 15,4 procenta a za reklamu a průzkum trhu o 15 procent.

Podle ekonomů bude zdražování zpomalovat

„Celkově lze prosincový vývoj výrobních cen považovat za pozitivní signál z hlediska zmírňování inflačních tlaků. Hlavním zdrojem nižší dynamiky výrobních cen zůstávají nižší ceny na komoditních trzích spíše než klesající poptávka. I ta však v dalších měsících zřejmě začne tlačit ceny průmyslových výrobců směrem dolů,“ vysvětlila analytička Komerční banky Jana Steckerová.

„V tuto chvíli je vidět spíše více argumentů pro umírněný cenový vývoj v průmyslu než pro jeho akceleraci. Sílící koruna zlevňuje dovážené komponenty a suroviny, které navíc výrazně zlevnily. Velmi příznivé jsou i ceny v námořní dopravě, neboť se v podstatě vrátily na předcovidovou úroveň. Negativní je nicméně stále efekt vysokých cen energií,“ říká hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Podle hlavního ekonoma Cyrrusu Víta Hradila bude oslabování průmyslové inflace pokračovat i v dalších měsících. „Za celý rok 2023 by se tak inflace průmyslových výrobců měla vrátit bezpečně do jednociferných hodnot, přičemž vyloučit nelze ani výsledek pod pět procent. Z tohoto vyplyne i menší tlak na růst cen spotřebitelských, obzvláště pak s ohledem na uvadající poptávku,“ uvedl. 

„Pokud se podíváme, jak na tendence posledních měsíců, tak na aktuální situaci na komoditních trzích, tak z toho lze předpokládat, že růst výrobních cen bude zpomalovat i v průběhu letošního roku,“ dodal hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč.