Novým guvernérem centrální banky bude Michl, tvrdí Seznam Zprávy

Člen bankovní rady České národní banky Aleš Michl bude podle zdrojů webu Seznam Zprávy jejím novým guvernérem. Michla, který oponoval zvyšování úrokových sazeb, si již podle Seznamu vybral prezident Miloš Zeman a měl by jeho jmenování oznámit v nejbližších dnech.

Web Seznam Zprávy podložil svoji informaci, že si prezident jako nástupce Jiřího Rusnoka v čele České národní banky vybral Aleše Michla, informacemi od zdrojů informovaných „o průběhu a výsledku jednání prezidenta Miloše Zemana s jednotlivými kandidáty“.

Michl ani Hrad informace Seznamu nepotvrdili. „Z jednání mezi čtyřma očima s panem prezidentem neposkytuji žádné informace,“ sdělil člen bankovní rady bez dalších podrobností. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že je potřeba počkat na oficiální krok hlavy státu. „Do té doby nebudu reagovat na žádné mediální zprávy a ponechám je bez komentáře,“ dodal. 

Aleš Michl byl dříve poradcem tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO). Jako člen bankovní rady ČNB se stavěl proti zvyšování úrokových sazeb, ke kterému banka v poslední době přistupuje – na rozdíl od Jiřího Rusnoka, který podle dostupných informací oponoval tomu, aby se jeho nástupcem stal právě Michl.

Komentátor Hospodářských novin Luděk Vainert řekl České televizi, že se případným Michlovým výběrem zřejmě projevuje Zemanovo přesvědčení, že snaha zmírnit inflaci zvyšováním úrokových sazeb je mýlkou. „Znamenalo by to, že dává ruce pryč od současného vedení ČNB,“ podotkl. Tento výběr považuje za „tak radikální, že by Českou národní bankou otřásl“ vzhledem k tomu, že Michlův postoj byl dosud v bankovní radě menšinový.

Nového guvernéra musí hlava státu vybrat proto, že Rusnokovi skončí v polovině roku druhý mandát, takže nemůže pokračovat. Rusnokův nástupce bude druhým a posledním guvernérem, kterého Miloš Zeman coby prezident jmenuje. Kromě něj navíc Zeman vybere další dva členy bankovní rady. Luděk Vainert podotkl, že tak může zásadně změnit směřování centrální banky.

Protože se blíží konec Rusnokova funkčního období, sílily v poslední době spekulace, koho by mohl Zeman jmenovat. Kromě Michla se spekulovalo o nynějších viceguvernérech Tomáši Nidetzkém a Marku Morovi, případně o prezidentovi Hospodářské komory Vladimíru Dlouhém. Rusnok sám preferoval, aby jej nahradil některý z viceguvernérů.

Absolvent Vysoké školy ekonomické Aleš Michl – který rozšířil své vzdělání také na London School of Economics and Political Science a ekonomické fakultě Wharton Pensylvánské univerzity – pracoval v minulosti jako ekonomický novinář, jako ekonom v Raiffeisenbank a později v investičních společnostech, které založil.

Spolupracoval také s politiky. Byl poradcem Martina Jahna, když ten byl vicepremiérem ve vládách Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka. V letech 2014 až 2018 externě radil Andreji Babišovi, který byl v té době nejprve ministrem financí a později premiérem.

K 1. prosinci 2018 jmenoval prezident republiky Aleše Michla členem bankovní rady České národní banky.

Aleš Michl, člen bankovní rady ČNB
Zdroj: ČNB