Češi budou letos stejně jako loni pracovat na stát nejdéle od roku 2000, spočítal Liberální institut

Den daňové svobody připadá letos podle výpočtů Liberálního institutu na 25. června, loni to bylo 24. června. Češi totiž budou letos na stát pracovat stejně jako loni 175 dní, informoval Liberální institut. Společně s loňským rokem jde tak o daňově nejméně svobodný rok od roku 2000, kdy institut začal tento údaj počítat. Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby jeho příjem připadá státu.

„Vláda Andreje Babiše zažila v letech 2018 a 2019 daňově nejsvobodnější roky, ale posléze v letech 2020 a 2021 naopak roky daňově nejméně svobodné. Koronavirovou pandemii nelze dávat vládě za vinu, avšak bezkoncepční a nekompetentní reakci na ni už ano,“ uvedl ředitel Liberálního institutu Martin Pánek. Dodal však, že to se netýká primárně výše výdajů.

„Liberální institut souhlasí, že poslední dva roky jsou období, kdy stát může oprávněně zvednout výdaje, což posouvá v naší metrice Den daňové svobody blíže ke konci roku,“ doplnil.

Den daňové svobody v ČR (2010–2011)
Zdroj: Liberální institut

Podle Pánka je zřejmě nejhorší věcí na současných vládních výdajích hrozba, že se stanou novým normálem. Ministerstvo financí totiž podle něj počítá pro příští rok s deficitem kolem tří set miliard korun.

„To bylo ještě před dvěma lety naprosto nemyslitelné. V tom je právě síla výpočtu dne daňové svobody – přehledně ukazuje, jak se historicky vyvíjí vztah vlády k našim penězům,“ dodal Pánek.

Zrušení superhrubé mzdy a snížení daní od počátku letoška nemá podle Pánka na výpočet dne daňové svobody přímý vliv.

„Pro výpočet používáme veřejné výdaje. Jedním z důvodů je, že pak je ten výpočet robustnější – kdyby například stát v jednom roce nevybral vůbec žádné daně, a v druhém roce kvůli tomu daně zdvojnásobil, byl by v jednom roce den daňové svobody prvního ledna a v tom druhém až někdy v listopadu nebo prosinci. Podle naší metriky ale bude v obou letech zhruba nastejno,“ vysvětlil.

Liberální institut při výpočtu vychází z kalkulací OECD. Tato metodika využívá odhad poměru veřejných výdajů na hrubém domácím produktu, a umožňuje tak porovnat vývoj českého dne daňové svobody s vývojem v dalších zemích. Pánek upozornil, že aktuálně za každých dvacet tisíc korun, které si lidé nechají na vlastní spotřebu, stát přerozdělí dodatečných 18 270 korun.

Mezinárodní srovnání a další podrobnosti zveřejní institut na tiskové konferenci 25. června. Na stejný den chystá i doprovodný happening.