Zemědělce trápí podmáčená půda. Žně začnou letos pravděpodobně o pár týdnů později

Zemědělci si stěžují na chladné a deštivé počasí (zdroj: ČT24)

Deštivý a chladný květen výrazně zkomplikoval práci zemědělcům. Problémem je mimo jiné podmáčená půda, například na východě Čech nebo na severní Moravě a ve Slezsku. Farmáři tak mají až měsíční skluz s výsevem plodin. Některé už dokonce ani letos nezasejí. Podle odhadů se opozdí i začátek letošních žní.

Na některých polích se už od podzimu drží voda. Například ječmen jarní by měl být v tuto dobu sytě zelený, místo toho je však kvůli podmáčené půdě spíš žlutý. Větší vlhkost půdy brání i výsevu kukuřice, ke kterému obvykle dochází do 15. května.

Někteří zemědělci se tak rozhodli, že právě kukuřici letos pěstovat nebudou. „Takové extrémy tady nikdy nebývaly, že by se nestihlo zasít,“ řekl agronom z Polanky nad Odrou Jaroslav Sýkora. 

Extrémně chladné a deštivé počasí přináší zemědělcům i další problémy. „Kvůli intenzivním srážkám, které přicházejí v pravidelných intervalech, dochází ke slévání půdy, následně k tvorbě půdního škraloupu, pak rostliny trpí,“ popsal situaci Sýkora. Pole se tak musí takzvaně plečkovat, aby byl škraloup narušen a k rostlinám se dostal vzduch. 

Žně začnou zhruba o dva týdny později

Více vody doposud vyhovovalo například kmínu, který v těchto dnech začíná kvést. Zemědělci si však nyní přejí spíš slunečné počasí. „Pokud bychom teď měli stále deště a zataženo, tak by to mohlo (kmín) negativně ovlivnit,“ uvedl zemědělec z Mankovic Jan Kovář.  

Chladnější jaro způsobilo opoždění růstu zemědělských plodin zhruba o tři týdny. Později tak podle pěstitelů začnou i letošní žně. „Myslím si, že spousta farmářů si vezme dovolenou v červenci, na což nebyli zvyklí, takže budou později, já to odhaduju o dva týdny,“ řekl Kovář.