ČNB loni byla v zisku 92 miliard, snížila tím ztrátu z konce intervencí

Česká národní banka byla loni v 91,7miliardovém zisku. Přebytek využila na úhradu části ztráty z minulých let, která se snížila na 37,5 miliardy. Zisk měla centrální banka hlavně z dluhopisů a nejvyšší výnosy z devizových rezerv.

Ztráta, kterou ČNB z loňského zisku částečně uhradila, vznikla v roce 2017, činila tehdy více než 249 miliard korun. Vznikla tím, že banka navýšila devizové rezervy v souvislosti s ukončováním devizových intervencí, a následně posílil kurz koruny. Od roku 2018 byla ČNB v zisku, zprvu miliardovém, předloni již 58miliardovém.

Centrální banka dlouhodobě upozorňuje, že vytváření zisku není její hlavní úlohou. Tou je péče o cenovou a finanční stabilitu.

Banka loni získala 69,2 miliardy korun z dluhopisového portfolia, z pohledu výnosů byly pro ni klíčové devizové rezervy. Výnosy z nich dosáhly 97,5 miliardy korun. Na průběžný hospodářský výsledek měla během roku vliv rozkolísanost kurzu koruny, v závěru roku, kdy se kurz stabilizoval, nakonec kurzové rozdíly přispěly ČNB k zisku 8,5 miliardy.

Snížení základních úrokových sazeb loni kvůli snaze podpořit ekonomiku zasaženou pandemií koronaviru se pak podle ČNB promítlo do meziročního poklesu úroků hrazených komerčním bankám za jejich uložení u ČNB, a to o 30,1 miliardy korun.

ČNB určuje měnovou politiku, pečuje o finanční stabilitu, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank. Vykonává i dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami a institucemi elektronických peněz a devizový dohled.