TÉMA

2020

Loni zemřelo nejvíce lidí za desítky let, obyvatel přibylo jen díky migraci

Největší rozdíl mezi počtem zemřelých a narozených v Česku od počátku 21. století zaznamenali statistici v roce 2020 poznamenaném epidemií covidu-19. Zemřelo zhruba o 20 tisíc lidí více, než se narodilo. Zároveň byl počet zemřelých nejvyšší od roku 1987. Přesto v České republice i loni přibylo obyvatel díky migraci ze zahraničí, přírůstek však byl mnohem nižší než v roce 2019 a při pohledu do regionů přibylo obyvatel jen v pěti z nich, nejvíce ve Středočeském kraji. Změnilo se i pořadí krajů podle lidnatosti, na třetí místo se posunul Jihomoravský.
22. 3. 2021Aktualizováno22. 3. 2021, 12:33|

ČNB loni byla v zisku 92 miliard, snížila tím ztrátu z konce intervencí

Česká národní banka byla loni v 91,7miliardovém zisku. Přebytek využila na úhradu části ztráty z minulých let, která se snížila na 37,5 miliardy. Zisk měla centrální banka hlavně z dluhopisů a nejvyšší výnosy z devizových rezerv.
18. 3. 2021|

Jedna fotka může změnit celý svět. Výběr událostí roku 2020 podle fotožurnalistů agentury Reuters

Rok 2020 byl plný událostí a situací, které mnozí zažívali vůbec poprvé v životě. Jak vypadaly uplynulé měsíce a jaké jsou jedny z nejzajímavějších reportážních a dokumentárních snímků vydaných v uplynulém roce agenturou Reuters, ukazuje galerie nevšedních fotografií.
1. 1. 2021|

Olympiáda se v Tokiu letos nekonala. Není ale první, v minulosti byly proti světové války

Měl to být svátek sportu. V japonském Tokiu se po 56 letech měly konat znovu letní olympijské hry. Pandemie ale byla proti a nejsledovanější globální událost roku odsunula o rok. Není to ale poprvé. V novodobé historii olympiád se v několika případech zrušily Hry úplně, jindy měnily pořádající zemi a ve dvou případech se konaly v podstatě „jen“ pro část světa. Důvodem byla vždy politika, letos ale bezprecedentně situace týkající se zdraví.
30. 12. 2020|

Životní prostředí v roce 2020 očima fotografů

Jaké živly ovlivnily planetu Zemi v uplynulém roce? Kde zasáhl člověk do přírody a jakým způsobem na to příroda reagovala? Kdo se snažil životnímu prostředí pomoci a co mu naopak ublížilo, ukazuje galerie fotografií pořízených v různých koutech světa.
29. 12. 2020|

Czech Press Photo zná své vítěze, soutěž ovládla opatření proti koronaviru

Vítězem šestadvacátého ročníku soutěže o nejlepší novinářské fotografie Czech Press Photo se stal snímek Romana Vondrouše z agentury ČTK. Ten zachytil účastníka Národního průmyslového summitu ve chvíli, kdy prochází dezinfekční bránou. V letošním ročníku bylo vypsáno sedm hlavních soutěžních kategorií a dalších sedm partnerských cen. V těch se utkalo 288 fotografů, kteří přihlásili přes pět tisíc snímků.  Výstava vítězných a dalších oceněných fotografií tohoto ročníku se uskuteční v prostorách Národního muzea, začne ale až následující rok.
2. 12. 2020|

OBRAZEM: Oh say, can you see... Američané čekají na jméno svého příštího prezidenta

Ve Spojených státech amerických vrcholí souboj o Bílý dům. V řadě států dělí Donalda Trumpa a Joea Bidena pouhé tisíce hlasů. Jak vypadá bitva o prezidentské křeslo v obou táborech, ukazuje obrazová galerie.
4. 11. 2020|