Prodlužuje se kompenzační bonus. Ministerstvo slíbilo možnost souběhu s Antivirem

Události: Výplata kompenzačního bonusu (zdroj: ČT24)

Zhruba 150 milionů korun zatím vyplatila v rámci podzimního kompenzačního bonusu Finanční správa. Další žádosti zpracovává. Zároveň se do 13. prosince prodlužuje doba, po kterou mají živnostníci, lidé pracující na dohodu nebo společníci malých firem na peníze nárok. Ministerstvo financí pak v pátek odpoledne uvedlo, že chystá změnu, která umožní souběžné vyplácení kompenzačního bonusu a programu Antivirus.

Nyní je možné žádat o kompenzace za období od 5. října. Bonusová období jsou zatím nastavená do 13. prosince. Podle potřeby se ale má tato lhůta dál prodlužovat.

Kompenzační bonus jsme připravili tak, aby při prodloužení nouzového stavu i po 12. prosinci automaticky pokračoval,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).  

Zástupci podnikatelů si ale stěžují, že ho není možné kombinovat s dalšími programy, jako je například Antivirus. Místopředsedkyně Asociace malých a středních podniků a živnostníků Pavla Břečková připomíná, že živnostník často zaměstnává jednoho až čtyři lidi. V současné době je však nucen si vybrat, zda požádá o kompenzační bonus pro sebe, anebo zažádá o podporu pro své zaměstnance. „Vůbec se nedomnívám, že je to v pořádku,“ řekla Břečková. 

Ministerstvo financí slibuje změnu

Zákon nyní umožňuje současné pobírání těchto příspěvků pouze společníkům malých společností s ručením omezeným. Část poslanců chce tuto situaci změnit, aby drobní podnikatelé mohli čerpat vedle kompenzačního bonusu 500 korun denně za omezení jejich podnikání kvůli koronavirové krizi také z programu Antivirus.

Ve sněmovně se k záležitosti sešly dvě předlohy. Jednu podali poslanci SPD, druhou skupina zákonodárců KDU-ČSL, TOP 09, STAN, ODS a Pirátů. Rozpočtové dopady odhadli předkladatelé obou novel na zhruba 300 milionů korun. Předlohy nejprve projedná vláda. Rozhodnutí bude na zákonodárcích.

Sněmovna přitom obdobné iniciativy odmítla při čtvrtečním schvalování novely, která zakotví trvalé osvobození pivovarů od spotřební daně za vylité nebo jim vrácené pivo. Možnost souběhu koronavirových podpor prosazovali prostřednictvím pozměňovacích návrhů poslanci lidovců a občanských demokratů.

V pátek odpoledne však ministerstvo financí napsalo na Twitteru, že umožní souběh obou podpor.