Odměny pro představitele obcí a krajů se v příštím roce nezmění, rozhodla vláda

Odměny pro představitele obcí a krajů by se v příštím roce neměly ani zvýšit, ani snížit. Na pondělním zasedání to na návrh ministerstva vnitra schválila vláda, uvedl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Jeho úřad v návrhu argumentoval tím, že rozpočty samospráv poznamená pandemie covidu-19, takže by je neměly zatížit další povinné výdaje. Svaz měst a obcí a Sdružení místních samospráv podmínily souhlas tím, že se stejně bude zacházet i s platy poslanců či senátorů. Pokud by se jejich platy zvýšily, žádají pro starosty, hejtmany a zastupitele pětiprocentní růst odměn. Hamáček očekává, že se nebudou měnit ani odměny ústavních činitelů.

Ministerstvo vnitra předkládá materiál upravující růst platů v regionech každoročně, na začátku tohoto roku se odměny zvyšovaly o deset procent.

„Z hlediska dalšího navyšování odměn členům zastupitelstev je současná realita značně specifická. Rozpočty jednotlivých územních samosprávných celků výrazně postihlo snížení příjmů a zvýšení výdajů v důsledku rozšíření onemocnění covid-19,“ vysvětlilo ministerstvo, proč k prvnímu lednu 2021 další nárůst nenavrhovalo.

Z platné právní úpravy sice plyne, že ministerstvo musí návrh předložit, ale už ne to, že odměny členů zastupitelstev se musí valorizovat, argumentuje vnitro. „Návrhem se tak sleduje záměr nezvyšovat z rozhodnutí státu mandatorní výdaje jednotlivých územních samosprávných celků pro oblast jejich samostatné působnosti,“ uvedlo.

Svaz měst a obcí, Sdružení místních samospráv a Jihomoravský kraj předložily stejnou doporučující připomínku. S návrhem souhlasí, pokud se platy nezvýší v roce 2021 ani členům Parlamentu. Pokud by vzrostly, měly by platy v regionech stoupnout o pět procent. Vnitro k tomu uvedlo, že splnění této podmínky nenáleží do jeho působnosti a nemůže ho ovlivnit.

Události: Zmrazení platů komunálních politiků (zdroj: ČT24)

Platy politiků jsou stále předmětem diskuse

O platech politiků se aktuálně diskutuje. Piráti navrhli, aby se v příštím roce odměny ústavních činitelů zmrazily. Konkurenční návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) počítá se snížením odměn ústavních činitelů na čtyřnásobek minimální mzdy, dotkl by se i soudců a státních zástupců.

„Odměny (v samosprávách) zůstávají na letošní úrovni. Očekávám, že to stejné se stane i s platy ústavních činitelů,“ poznamenal Hamáček.

Roční výdaje za platy a pojistné zastupitelů se podle vnitra za posledních pět let zvýšily téměř o polovinu. Zatímco v roce 2014 šlo na odměny 5,02 miliardy korun, loni to bylo 7,34 miliardy. Od počátku letošního roku platy představitelů obcí a krajů vzrostly o deset procent, celkově se na ně pravděpodobně vydá zhruba 8,045 miliardy.

Starostové a hejtmani podle aktuálního předpisu dostávají od 42 959 do 141 766 korun v závislosti na velikosti obce. Základní plat poslanců a senátorů činí 90 800 korun.