Valachová získala pro školství 1,5 miliardy navíc, na silné ročníky

Praha – Ministryni školství Kateřině Valachové (za ČSSD) se podařilo pro resort získat oproti původnímu návrhu rozpočtu na příští rok 1,5 miliardy korun navíc. Částka má pokrýt výdaje na vzdělávání „třiceti tisíc dětí, na které se pozapomnělo“. Valachová to řekla České televizi po jednání s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Žádá nicméně čtyři miliardy, se šéfem státní pokladny tak bude jednat dál, stejně tak jako některé další resorty.

Ministerstvo školství letos hospodaří s částkou 128,81 miliardy korun. K tomu má přes sedm miliard z fondů EU. Podle původního návrhu rozpočtu mělo mít bez evropských peněz v příštím roce 131,07 miliardy korun.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) nyní potvrdil, že školství získá další 1,5 miliardy korun na vyšší počet dětí. Na prvním stupni základních škol jsou totiž silné ročníky – nejvíc dětí se narodilo v roce 2008, a to 119 600. V následujícím roce přišlo na svět 118 700 chlapců a děvčat, o rok později 117 400. V posledních letech jsou tato čísla zhruba o deset tisíc nižší.

O přípravě rozpočtu bude vláda jednat ve středu. Valachová nicméně řekla, že slíbené 1,5 miliardy jí nestačí a bude žádat ještě další peníze. „Mé nároky vůči ministerstvu financí trvají, pořád se pohybují zhruba pět miliard nad střednědobým výhledem. Vůči návrhu, který ministerstvo financí učinilo a se kterým nejsem spokojená, jsou to čtyři miliardy navíc,“ avizovala ministryně. 410 milionů korun z toho by chtěla využít na začleňování dětí do běžných škol, kolem 3,5 miliardy by mělo putovat do sportu.

Požadavky ministrů činí celkem 60 miliard

Ministr financí Babiš v současné době jedná i s dalšími ministry o jejich požadavcích týkajících se rozpočtu na rok 2016. Už dříve se koalice shodla, že schodek bude činit 70 miliard korun (letos je naplánován schodek ve výši sto miliard). Ministři ale požadují pro svoje resorty o 60 miliard korun víc, než je při plánovaném deficitu rozpočet schopen nabídnout. „Schodek samozřejmě není absolutní tabu, je třeba o tom diskutovat,“ připustil možnost změny dohodnuté hranice předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Kromě Valachové už Babiš ustoupil také šéfovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD), který žádal 250 milionů na fond pro dobrovolné hasiče. Do fondu se zapojí i obce a kraje, celkem tak bude k dispozici půl miliardy.

O navýšení peněz na zdravotní péči v sociálních zařízeních chtějí s šéfem státní pokladny jednat také ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a ministryně práce Michaela Marksová (oba ČSSD). Tato oblast je podfinancovaná a ročně v ní schází jedna až dvě miliardy korun, řekl Němeček po jednání s Marksovou a ředitelem Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeňkem Kabátkem v Benešově. „Spodní hranice je jedna miliarda a horní hranice je 1,5 až ke dvěma miliardám z pohledu toho, co chybí na dokrytí zdravotní složky v zařízeních tohoto typu,“ řekl Němeček během návštěvy benešovského domova pro seniory. „Oba jsme se shodli, že je potřeba jednat s panem ministrem financí,“ doplnila ho Marksová.

Podle Němečka je nutné, aby stát chybějící prostředky doplnil, a to posílením zdravotního pojištění nebo státními penězi, které půjdou přímo za klientem. Kdo příslušný materiál bude předkládat, není podle Němečka podstatné a vyplyne to z meziresortního jednání. Podle ministra by celý systém mohl být posílen už v příštím roce.

Plánované schodky pro příští roky
Zdroj: ČT24

Premiér ani opozice nejsou spokojeni s jednáním o rozpočtu

Koncem července se bude rozpočtem zabývat tripartita, poslanci začnou nejdůležitější zákon roku posuzovat v říjnu. Babišův postup při jednání o rozpočtu Sobotka kritizoval – šéf hnutí ANO měl prý nejdřív jednat s ministry o jednotlivých kapitolách a až poté stanovit výši schodku. Ministr financí to odmítá. „Postupujeme podle zákona, který říká, že v prvním pololetí máme stanovit deficit – mimochodem, ten zákon byl přijat za ministrování pana Sobotky jako ministra financí,“ argumentuje Babiš.

Ani pravicová opozice není s dosavadním postupem jednání o rozpočtu spokojená – avizovaný schodek považuje vzhledem k dobré kondici české ekonomiky za příliš vysoký. „Při tříprocentním růstu ekonomiky, který vláda předpokládá, je 70 miliard velmi vysoký deficit,“ domnívá se místopředseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek.

Vydáno pod