Sobotka: Babiš měl nejdřív jednat s ministry, až pak stanovit schodek

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) si sám osekal manévrovací prostor pro jednání o státním rozpočtu na rok 2016, když nejprve stanovil výši schodku, a až poté jedná s ministerstvy. V pořadu Týden v politice to řekl premiér Bohuslav Sobotka, podle kterého měl dát Babiš na koaliční kolegy z ČSSD, kteří ho na to upozorňovali. Babiš si ale stěžuje, že politici s ním nekomunikují dostatečně.

„Myslím si, že měl spíše respektovat doporučení sociální demokracie na to, že si nechává velmi malý manévrovací prostor pro vyjednávání o jednotlivých prioritách v rámci vládního programu,“ podotkl ministerský předseda. Připomněl, že deficit není jediným cílem vládní politiky, ale také dobré fungování státu, podpora zaměstnanosti a hospodářský růst.

„V tuto chvíli se ministr financí dostal do obtížné situace při vyjednávání s jednotlivými resorty. Naším cílem bude najít takové řešení, aby rozpočet mohl být schválen, ale zároveň vláda mohla zajistit řádné fungování veřejných služeb ve školství, ve zdravotnictví, abychom byli schopni garantovat občanům bezpečnost,“ jmenoval Sobotka některé oblasti, na kterých podle něj není rozumné šetřit.

Politici komunikují spíš s médii, tvrdí Babiš

Jednotlivá jednání mezi ministerstvem a resorty budou probíhat během léta, vláda se pak podle premiéra k jednání o rozpočtu vrátít ve druhé polovině srpna. V souvislosti s komunikací ve vládě si vicepremiér a správce státní kasy pro ČT postěžoval, že „tradiční politici víc komunikují s médii, než s partnery“.

Podle Bohuslava Sobotky nelze šetřit v návrhu rozpočtu třeba na školství:

„Jestliže je naše země kritizována za to, že nedokáže zajistit inkluzi žáků potřebujících pomoc ve vzdělávacím procesu, tak není možné si myslet, že větší množství těchto žáků zvládneme tím, že budeme na školy posílat asistenty z úřadu práce, kteří tam budou pracovat za minimální mzdu.“

V současnosti už je jasné, že první podobu rozpočtu, neboli výdajové rámce, nestihne kabinet přijmout v plánovaném termínu. Ten o předposledním červnovém víkendu vypršel. Vláda také čeká na to, jak se bude dařit ekonomice. Právě lepší odhad by mohl přidat do rozpočtu další miliardy. „Teď bude záležet na zpřesnění odhadu ekonomického růstu, se kterým bude ministerstvo financí pracovat v druhé polovině roku,“ ohlásil Sobotka. Na výdajové rámce podle něj může dojít až tehdy, kdy bude na světě dohoda o valorizaci plateb za státní pojištěnce.

Schodek byl stanoven na 70 miliard

Návrh státního rozpočtu na rok 2016 vychází z makroekonomické predikce ministerstva financí z dubna 2015. Rozpočet tak počítá v příštím roce s růstem ekonomiky o 2,5 procenta a průměrnou mírou inflace 1,5 procenta.

Už v dubnu ministerstvo financí avizovalo ve svém prvním návrhu, že pro příští rok navrhne schodek státního rozpočtu ve výši 70 miliard korun. Plánovaný schodek pro letošní rok je 100 miliard korun. Příští rok tedy počítá Babiš se schodkem o 30 miliard nižším, jeho ambice snižování schodku jde ale ve výhledu mnohem dál. Do roku 2018 by se měl dostat na 50 miliard.