Podpora paliv pokračuje. ANO spáchalo veřejný podvod, míní Kalousek

Praha - Sněmovna odmítla návrh na ukončení daňového zvýhodnění biopaliv k letošnímu 30. červnu. Podle exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) se hnutí ANO tím, že nehlasovalo pro ukončení daňového zvýhodnění biopaliv, dopustilo veřejného podvodu. Učinilo tak prý kvůli Agrofertu. Zákon nyní zamíří do Senátu.

Hnutí ANO přitom ještě před týdnem po kritice, že z podpory biopaliv mají prospěch hlavně firmy ministra financí Andreje Babiše, přišlo s návrhem, že podpora skončí. Nakonec ale otočilo. Hájilo se tím, že podpora musí zůstat kvůli Bruselu. „Pokud by někdo chtěl Babišův tunel protahovat po 30. červnu, tak dostává Českou republiku do nepřijatelné pozice,“ uvedl v minulých dnech předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Opozice tak opakovaně zdůrazňovala, že podpora musí skončit. Sněmovna však nakonec návrh na ukončení daňového zvýhodnění biopaliv odmítla.

Návrh na ukončení podpory biopaliv obsahovaly dva totožné pozměňovací návrhy, které předložili exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a poslanec vládního hnutí ANO Karel Rais. Chtěli tak sladit český zákon s právem EU, protože k letošnímu 30. červnu končí dosavadní program podpory biopaliv, který v minulosti schválila Evropská komise. Kalousek svůj návrh stáhl a hlasovalo se o Raisově návrhu. Pro ukončení daňové podpory biopaliv hlasovalo 52 poslanců, zapotřebí jich bylo ale 88.    

Tím dále pokračuje daňová podpora biopaliv i od 1. července. Jak upozorňuje Kalousek, děje se tak v přímém rozporu s notifikovaným programem EU. „Tady chci znova upozornit, že když se strany vládní koalice odvolávají na EU, tak to dělají jen tehdy, kdy se to hodí jejich zájmům. Oni dobře vědí, že od 1. července se bude jednat o nepovolenou veřejnou podporu, ale to by měl Andrej Babiš menší kšeft. Je naprosto zřejmé, že součástí koaličních dohod je také soukromý zájem Agrofertu,“ říká. Označuje věc za korupci.

Miroslav Kalousek (TOP 09)

"Na vlastní oči a uši jste se mohli přesvědčit, jak se koalice, zejména hnutí ANO, sama usvědčila ze lži, podvodu a korupce. Několik týdnů diskutujeme otázku biopaliv, kde hnutí ANO ústy svých nejvyšších představitelů říká, že chce ukončit daňovou podporu čistých biopaliv a že jejich poslanec Karel Rais podal tento pozměňující návrh a že jen nemohou hlasovat pro stejný text, pod kterým je podepsán Miroslav Kalousek. Mně jako zpravodaji šlo o věcný výsledek, a ne o to, kdo je tam podepsán. Proto jsem svůj pozměňovací návrh stáhl a umožnil vládní koalici, aby slib, který dala veřejnosti, mohla dodržet při svém hlasování. Ukázalo se však, že v okamžiku, kdy má hnutí ANO a jeho koaliční partneři volit mezi slibem, který veřejně před veřejností přednesli, a mezi pěti miliardami z veřejných prostředků pro prvního místopředsedu vlády a ministra financí, tak se rozhodli pro těch pět miliard pro prvního místopředsedu vlády a ministra financí a dopustili se veřejné lži a podvodu. A pozměňovací návrh pana poslance Raise nepodpořili."

Pole biopaliva
Zdroj: ČTK/All Canada Photos/Dave Reede

Hnutí ANO navzdory svým dřívějším prohlášením nehlasovalo pro ukončení daňového zvýhodnění biopaliv a podle šéfa jeho poslanců Jaroslava Faltýnka se tak stalo na žádost koaličních partnerů. Jeho tvrzení ale popřel ministerský předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD). „My jsme nikoho o nic nežádali, my jsme pouze informovali koaliční partnery, že budeme hlasovat pouze pro ten návrh, který předložila vláda, protože si nejsme jisti, k čemu povedou pozměňovací návrhy, které byly předloženy,“ vysvětlil premiér.

Proti Faltýnkovým slovům se ústy svého předsedy Jiřího Miholy ohradil i poslanecký klub KDU-ČSL. „Je to lež. Proto vyzývám Jaroslava Faltýnka, aby jmenovitě řekl, který poslanec KDU-ČSL ho k hlasování přemlouval. Jinak očekávám, že jako slušný člověk, kterým jistě je, se poslancům KDU-ČSL veřejně v médiích omluví,“ uvedl Mihola. V Událostech, komentářích Faltýnek uvedl, že ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) je ujistil, že jedná o notifikaci v Bruselu a že Brusel nemá problém, aby podpora vysokoobsahových biopaliv pokračovala.

Ministerstvo financí, jak upozornil Kalousek, samo vyčísluje daňovou úlevu na 9 miliard korun, a pokud 60 procent trhu z toho má Agrofert, „pak se jedná o zmíněných pět miliard korun, které do roku 2015 dává daňový poplatník na podporu odbytu výrobků Andreje Babiše“. „Tento komerční zájem se stal součástí politických dohod,“ říká Kalousek.

  • „A je tedy úplně jedno, zda bude volič volit Babiše, Sobotku nebo Bělobrádka, bohužel všechny tři tyto strany dnes ukázaly, že jsou brandem jedné jediné mateřské společnosti, a to je společnost Agrofert,“ dodal  ředseda poslaneckho klubu TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO), který je v souvislosti s podporou biopaliv jakožto majitel skupiny Agrofert kritizován kvůli možnému střetu zájmů, zaujal k návrhu neutrální stanovisko a při hlasování o něm se zdržel. S ukončením podpory ale vyslovil již dříve souhlas. "Souhlasím s ukončením daňové podpory biopaliv, protože už nechci poslouchat Kalouskovy lži a demagogii. Stát nebude dotovat vysokoobjemová biopaliva a ušetří 1,5 miliardy ročně. Zaplatí to občané a přepravní firmy v cenách. Poděkovat můžou Kalouskovi, řekl před dvěma týdny Hospodářským novinám.  

Andrej Babiš (ANO), ministr financí

 "Já jsem se vyjádřil jako soukromá osoba tak, že je mi to úplně jedno, jak biopaliva dopadnou. Následně jednala koalice, kde naši koaliční partneři vyzvali naše hnutí k tomu, aby ten zákon podpořilo. Já jsem říkal, aby to nepodpořili, ale klub se rozhodl tak, že plní koaliční smlouvu a že to chce podpořit….Zásadně odmítám Kalouskovy lži, že je to nějakých pět miliard. Žádné miliardy nejsou, je tady závazek České republiky vůči Evropské unii. A ta podpora biopaliv byla navržena panem Kalouskem. Teď toho politicky zneužívá a lže, že z toho mám nějakou podporu. Podporu ve formě snížené daně dostávají přepravci."

Schválená novela zákona o spotřebních daních má také umožnit, aby kauce pro prodejce pohonných hmot klesly z 20 milionů na deset milionů korun. Zavedení kaucí bylo jedním z opatření proti daňovým únikům. Ústavní soud však loni ustanovení s platností od července letošního roku zrušil. Podle soudu má být kauce odstupňována, aby zohledňovala situaci menších distributorů. Unie nezávislých petrolejářů návrh na snížení sazby již dříve uvítala. Distributoři pohonných hmot budou moci podle novely o snížení kauce žádat při splnění stanovených podmínek.    

Surový tabák
Zdroj: ČT24/ČTK

Schválená novela také uvaluje plošně spotřební daň na surový tabák. Zdaňovat se bude stejně jako tabák ke kouření, tedy sazbou 1896 Kč za kilogram. Současně s tím novela zavádí registr osob, které s takovým tabákem nakládají. Má to pomoci omezit daňové úniky, které vznikají při výrobě nezdaněných tabákových výrobků. Surový tabák může sloužit k jejich produkci.