Koruna je na rekordním minimu vůči dolaru: Za dolar dnes 26 korun

Praha – Dolar je dnes vůči koruně nejsilnější od roku 2004 – kurz překonal podle serveru Patria Online hranici 26 korun za dolar. Podle analytiků souvisí zdražování dolaru s oslabováním eura vůči dolaru, které nastalo kvůli rozsáhlým nákupům dluhopisů Evropskou centrální bankou. I euro v průběhu dne dosáhlo historického minima.

Americký dolar stál v půl páté odpoledne 26,064 koruny. Od pondělí jeho cena stoupla bezmála o korunu. Později v úterý odpoledne dolar mírně zlevnil pod 26 korun. Zpevňování dolaru vůči koruně souvisí i s jeho posilováním vůči euru. K tomu došlo poté, co Evropská centrální banka zahájila rozsáhlé nákupy dluhopisů s cílem podpořit ekonomiku. Euro zůstává na ceně kolem 27,3 koruny, v době, kdy dolar prolomil hranici 26 korun, bylo za 27,32 koruny.

Kurz CZK/USD
Zdroj: ČT24

Podle hlavního ekonoma Ery Jana Bureše se kvůli významnému posílení dolarů nemusí čeští spotřebitelé obávat skokového růstu cen. Upozornil, že dolar průběžně posiluje již od loňského roku a vliv jeho posílení se projevuje pouze pozvolna. „Celkově vzato si nemyslím, že by to mělo v české ekonomice zvrátit velice nízkoinflační vývoj, který pozorujeme v posledních měsících,“ poznamenal Jan Bureš. Dražší dolar se podle něj projeví zejména v cenách elektroniky, ale také pohonných hmot.

Slábne euro, zlotý i forint

Důsledek politiky Evropské centrální banky ale nepoznala pouze koruna. Samotné euro bylo dnes rovněž dlouhodobě nejslabší vůči amerického dolaru. Odpoledne ztratilo 1,4 procenta a stálo 1,0481 dolaru, což je nejméně za dvanáct let. Poté se kurz stabilizoval zhruba na 1,05 dolaru za euro. „Slábnou i další měny, které jsou navázány na euro – polský zlotý, maďarský forint mají podobný vývoj,“ doplnil analytik. Euro a měny na něj navázané oslabily také vůči měnám, které svoji hodnotu vztahují k dolaru, jako je jüan či won, ačkoli v jejich případě nebyl rozdíl tak velký.

Jan Bureš: K dolaru ztratily všechny měny navázané na euro (zdroj: ČT24)

Dolar totiž rostl vůči euru i dalším významným světovým měnám, a to navzdory nepříznivým zprávám z americké ekonomiky. Vyšla statistika výrobních cen, které v únoru poklesly, a také zpráva o poklesu předběžného březnového indexu spotřebitelské důvěry, který zpracovává Michiganská univerzita. Tyto údaje však zřejmě převážila příprava na zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed), upozornila agentura Reuters.

Dolar překročil 26korunovou hranici poprvé za více než deset let. Dražší byl naposledy v roce 2004, v jeho průběhu ještě stál i přes 27 korun, ve druhé polovině roku ale klesl pod 26 korun a od té doby pod ní zůstával.