Nic místo čtyř set milionů korun? Programátoři chtějí udělat systém dálničních známek zdarma

Čtyři sta jedna milionů, nebo zdarma? Zatímco společnost Asseco Central Europe za vytvoření informačního systému a e-shopu pro elektronické dálniční známky chce zmíněné stovky milionů, programátoři v Česku nabízí jejich vytvoření gratis. K uspořádání veřejného hackathonu vyzval podnikatel v informačních technologiích Tomáš Vondráček na sociální síti LinkedIn. Premiér Andrej Babiš (ANO) se s ním chce sejít v pondělí a spolupráci vývojářům nabízí Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI).

Zakázku na informační systém a e-shop pro elektronické dálniční známky za 401 milionů korun získala bez soutěže společnost Asseco Central Europe. Způsob přidělení a cenu zakázky kritizuje opozice, nelíbí se ani Babišovi. Někteří lidé z oboru uvedli, že podobný projekt by mohl stát kolem 40 milionů korun.

Ve hře je nyní hackathon – akce, při které vývojáři ve vymezeném čase pracují na řešení konkrétního problému nebo na vytvoření zadaného softwarového projektu. „Rozhodli jsme se, že příští víkend zorganizujeme veřejný hackathon a celý systém e-shopu na dálniční známky zdarma naprogramujeme, spustíme a v pondělí nabídneme státu za účasti médií! Chceme dokázat, jak absurdní je zadat zakázku za 401 milionů, když to pár schopných lidí dokáže udělat za víkend,“ uvedl Vondráček.

„Tato zakázka musí být zlomová, ať už dopadne jakkoliv. Už nikdy se k našim společným penězům nikdo nesmí chovat tak, jak nyní předvádí stát,“ dodal.

Vondráček stojí za českou pobočkou reklamní agentury WMC Grey a digitální agenturou Actum. V rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN) uvedl, že se mu hlásí lidé z celého Česka a domlouvají se i mezi sebou. „Jde vidět, že to lidi chytlo, baví je to a věří tomu,“ podotkl. K akci podle Vondráčka vznikne facebooková stránka, v provozu by mohla být ještě v sobotu.

Babiš na Twitteru vyzval Vondráčka ke schůzce v pondělí na Úřadu vlády. Chce od něj potvrzení, že přijde. „Řeším, jestli dorazím, protože jsem měl zítra (v neděli) odlétat do zahraničí na služební cestu. Uvidím, podle toho, jak se ta situace bude vyvíjet,“ řekl Vondráček.