Stát zahájil boj proti kvízomatům a udělil rekordní pokutu

Praha – Nejvyšší pokuta v historii hazardu je podle informací ČT pravomocná. Skoro deset milionů korun bude muset zaplatit společnost Vindaron PRO za provoz takzvaných kvízomatů. Firma se bránila, že se nejedná o hazard, ale o vědomostní soutěž. Finanční správa její námitky neuznala.

Přístroje zvané kvízomaty nepovažují jejich provozovatelé za hazard, ale za vědomostní soutěž. Na úvod hry totiž pokládají gamblerům jednoduché otázky. Jak se nicméně přesvědčila reportérka ČT, odpovídat na ně není nutné. Díky tlačítku autostart může hráč otázky přeskakovat a přístroj se chová jako běžný videoloterijní terminál.

Argument, že se nejedná o hazard, proto finanční správa nevyslyšela. Provozovatel kvízomatů tak bude muset zaplatit pokutu 9,75 milionu korun. „Rozhodnutí o této rekordní pokutě je v současné době pravomocné. Sankce se týkala 115 kvízomatů ve 47 provozovnách,“ upřesnila mluvčí finanční správy Jitka Ježková.

V rozhodnutí o odvolání se mimo jiné píše, že při rozhodování o výhře nebo prohře náhoda nehraje nevýznamnou roli. Na kvízomaty tedy úřady pohlížejí jako na klasické automaty.

Náměstek ministra financí Ondřej Závodský: „Kvízomaty nikdy vědomostní soutěží nebyly. Je to hazard, protože mezi vkladem a případnou výhrou rozhoduje náhoda. Takže to musí být podřízeno našemu loterijnímu zákonu.“

Majitel přístrojů Pavel Čada z firmy Vindaron PRO s tímto výkladem nesouhlasí. Na svém webu se hájí odbornými posudky a závěry soudního znalce. Dokonce už avizoval, že se obrátí na evropské soudy. „Jako jednatel společnosti Vindaron PRO mohu dospět k jednoznačnému závěru, že celé správní řízení prvního stupně se jeví jako jednostranně zaujaté. Správní orgán nikdy nerespektoval jak závěry Elektronického zkušebního ústavu Praha, tak závěry soudního znalce a jiné odborné podklady,“ uvedl Čada. Zamítnutí svého odvolání komentovat nechtěl.

Ministerstvo financí vnímá rozhodnutí finanční správy jako důležitý signál. „V naší zemi rozhoduje právo a právo vykládá resort ministerstva financí. My tvrdíme, že je to ilegální hazard,“ uvedl náměstek ministra Ondřej Závodský.

Tato pokuta by mohla být jen jednou z mnoha. Stát se totiž chce nyní na kvízomaty víc zaměřit. Přesný počet přístrojů zatím nikdo nezná. Ministerstvo jich eviduje 250, skutečné číslo může být až dvakrát vyšší. Daňové úniky, které státu vznikly v souvislosti s provozováním kvízomatů, se podle Závodského pohybují v řádu milionů korun.