Plzeňský Prazdroj se postupně zbaví plastových lahví

Události: Plzeňský Prazdroj končí s plasty (zdroj: ČT24)

Prodej piva v plastu postupně ukončí lídr českého trhu, Plzeňský Prazdroj. Pivovar už přestal vyrábět 1,5litrové PET lahve, k doprodání zbývá posledních 300 tisíc kusů.

Loni se v PET lahvich prodalo 12 procent piva a podíl mírně klesal. Větší zájem je naopak o plechovky. Zákazníci ale stále sahají nejčastěji po lahvích nebo pivo pijí v hospodách a restauracích. 

Obaly a pivovary
Zdroj: ČT24

Problém přitom není jen s využitím obalu, do kterého se nápoje obecně stáčí. „Díváme se i na fólie, abychom už od příštího roku mohli využívat recyklované,“ uvedl marketingový ředitel Prazdroje Roman Trzaskalik. 

Pohled obchodníků přidává mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček, který připomíná balení nápojů. „Když přijdou na sklad, tak jsou nejprve zabalené v plastové lahvi, potom jsou v dalším obalu po šesti, pak jsou proložené kartony a pak je ještě celá ta paleta zabalená, aby se nevysypala.“ 

Omezit jednorázové obaly chce také nová odpadová legislativa, kterou má v příštích týdnech projednat vláda. Zvažovaný zálohový systém pro PET lahve ale nezahrnuje. Výrobce či dovozce ho i tak mohou zavést dobrovolně, některé firmy už o tom uvažují. Musí však všude, kde uvádí obaly na trh, umožnit i jejich zpětný odběr. Zákon rovněž upravuje povinnosti autorizovaných obalových společností, stanovuje minimální hustotu sběrné sítě a další závazky, které vyplývají z evropské směrnice.

Projednávání čtyř odpadových zákonů, které řeší mimo jiné nakládání s odpady, obaly a vybranými výrobky s ukončenou životností, vláda nedávno přerušila. Premiér Andrej Babiš (ANO) si vyžádal další údaje. 

Na program kabinetu by se měly návrhy zákonů dostat opět počátkem prosince.