Moskvané můžou zase vyrazit do legendárního McDonaldu

Moskva – Obyvatelé ruského hlavního města si mohou znovu dát hamburger nebo hranolky v nejstarší pobočce McDonald's v zemi. Americký řetězec ji otevírá po tříměsíční pauze. Restaurace s rychlým občerstvením musela zavřít kvůli údajnému porušování hygienických předpisů. Podle některých se však jednalo o odplatu ruských úřadů za západní sankce.

Znovuotevření nejstarší ruské pobočky McDonald's proběhlo ve velkém stylu – lidé stáli ve frontách, v okolí nebylo možné sehnat volné místo k parkování a přijelo i několik televizních štábů. Slavili zaměstnanci i věrní zákazníci. „Když to tu bylo zavřené, byl jsem trochu naštvaný. Musel jsem chodit do kavárny blízko práce. Jsem rád, že teď zase můžu chodit na kávu sem,“ svěřil se Sergej, jeden z pravidelných hostů.

Restaurace stojí na stejném místě už od roku 1990, mnozí obyvatelé metropole k ní proto mají nostalgický vztah. Někteří v ní dokonce pořádali svatební hostiny.

McDonald's má v Rusku celkem 461 restaurací. Letos síť zatím rozšířil o 45 nových poboček, dalších 25 by mělo přibýt do konce roku. Jen loni v nich utratili lidé za hamburgery, hranolky a další pochutiny v přepočtu přes dvě miliardy dolarů. „Naše firma pokračuje v provozu. Na otevírání nových provozoven pořád pracujeme. Tempo růstu si chceme udržet i v roce 2015,“ avizovala Světlana Poljaková, ředitelka komunikace McDonald's v Rusku.

Moskvané mohou zase vyrazit do legendárního McDonaldu (zdroj: ČT24)

Ruské úřady zavřely v létě celkem devět poboček McDonald's. Oficiálním zdůvodněním bylo porušování hygienických předpisů. Jelikož ale k zásahu úřadu na ochranu spotřebitelů Rospotrebnadzor došlo právě v době, kdy se vztahy mezi Západem a Kremlem kvůli ukrajinské krizi prudce zhoršily, mnozí spekulovali o odplatě za protiruské sankce (čtěte víc).

Z celkových devíti poboček McDonald's zůstávají nadále uzavřeny ještě čtyři – všechny už jsou mimo Moskvu. Další asi dvě stovky restaurací čekají na kontroly inspektorů (více zde).