Řidiči tankují stále levněji. A ceny budou zřejmě dále padat

Zlevňování pohonných hmot v minulém týdnu zrychlilo, benzin Natural 95 zlevnil o deset haléřů na průměrných 32,76 koruny za litr a nafta o 12 haléřů na 31,86 koruny za litr. Ceny paliv klesají zhruba od přelomu května a června a momentálně jsou na nejnižší úrovni od druhé poloviny dubna, vyplývá z údajů firmy CCS, která dění sleduje. Podle analytiků bude pokles cen pokračovat i nadále, padá totiž cena ropy.

„V nejbližším týdnu předpokládáme další pokles cen benzinu a nafty až o 15 haléřů,“ uvedl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Cena ropy podle něj klesá v posledních týdnech kvůli údajům o vysoké nabídce a rostoucích zásobách.

„Mezinárodní energetická agentura i americké ministerstvo energetiky snížily kvůli zpomalení globálního hospodářského růstu odhad letošní spotřeby ropy. Poslední ekonomické údaje z Evropy a Číny navíc naznačují, že hospodářské problémy budou pokračovat i ve zbytku roku,“ dodal Tomčiak.

Podobně budoucí vývoj vidí také hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. „Pohonné hmoty budou zlevňovat i nadále, a to ještě výrazněji než v uplynulých sedmi dnech. V příštím týdnu zlevní o 15 až 20 haléřů na litr,“ uvedl. 

Ropa podle něj zůstane i nadále pod výprodejním tlakem. „Ve Spojených státech ve středu přechodně klesl výnos desetiletého vládního dluhopisu pod úroveň toho dvouletého. To se předtím stalo naposledy v roce 2007 a přispívá to zcela zásadně k výprodejům jak akcií, tak právě ropy,“ podotkl Kovanda.

Pohonné hmoty v Česku podle něj budou zlevňovat nejen ve druhé polovině srpna, ale patrně i v první polovině září. „Zlevňování bude tlumit poměrně slabá úroveň koruny vůči dolaru, v němž se ropa obchoduje,“ dodal ekonom.

Vývoj cen pohonných hmot v ČR od letošního ledna (v Kč)
Zdroj: Kurzy.cz

Nejdražší benzin je v průměru v Olomouckém kraji, nafta v Praze

Za benzin zaplatí řidiči nejvíce v Olomouckém kraji, kde je litr průměrně za 33,15 koruny. Přes 33 korun se průměrná cena Naturalu dostala ještě na Vysočině a v Praze. V hlavním městě je nejdražší nafta, platí se za ni v průměru 32,38 koruny za litr.

Naopak nejlevnější pohonné hmoty nabízí čerpací stanice v Jihočeském kraji. Benzin tam řidiči tankují průměrně za 32,26 koruny za litr, diesel pak za 31,28 koruny za litr.