Úroda obilovin a máku by měla být letos vyšší než loni. Řepka je na úbytě

Sklizeň obilovin vzroste, naopak řepky bude podle odhadu ČSÚ méně (zdroj: ČT24)

Letošní úroda základních obilovin a máku by měla být vyšší než loni. Vyplývá to z druhého letošního odhadu sklizně, který zveřejnil Český statistický úřad. Naopak zhoršená situace se očekává u řepky.

V porovnání s loňskou sklizní je odhadovaná úroda základních obilovin o 519 tisíc tun vyšší. Předpokládaný nárůst produkce je způsobený především vyšším hektarovým výnosem o šest procent a také rozšířením osevní plochy o téměř dvě procenta. Očekávaná úroda základních obilovin je o pět procent nižší než průměr sklizní za posledních pět let a je srovnatelná s desetiletým průměrem.

„Sklizně obilovin mají zpoždění. Úrodu mezitím začali pojídat hraboši. Přesto lze očekávat, že konečné výsledky budou letos příznivější než v loňském roce,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. Odhaduje, že letošní úroda by neměla zapříčinit skokové výkyvy v koncových cenách výrobků z obilovin. Nelze však očekávat, že by docházelo ke zlevňování, dodal. 

Cenové tlaky v oblasti potravin navzdory lepší než loňské úrodě nepoleví, soudí hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. „Natolik zase letošní úroda dobrá nebude. Lze tedy očekávat další cenový nárůst například pekárenských výrobků. Poroste také cena krmiva zemědělských zvířat, což dále umocní cenové tlaky v oblasti živočišné výroby,“ přiblížil. 

Ohledně ceny potravin budou podle agrárního analytika Petra Havla hrát roli spíš jiné faktory než výsledky sklizní. „Jako růst ceny lidské práce, různé další a další legislativní opatření, ochranářská opatření a tak dále,“ řekl.

Více máku, méně řepky

Předpokládaná sklizeň máku 25 tisíc tun je proti loňsku téměř dvojnásobná. Na letošní příznivé sklizni se podílí jak významné rozšíření osevní plochy o více než třicet procent, tak i vyšší hektarový výnos o bezmála čtyřicet procent.

Naopak řepky by se mělo letos sklidit o 216 tisíc tun méně, což je pokles zhruba o 15 procent. Je to ovlivněno jak menší osevní plochou, tak nižším hektarovým výnosem (v obou případech zhruba o osm procent).

Potíže se škůdci

Žně ale také komplikují škůdci, kteří likvidují ještě nesklizenou úrodu. Kvůli plošnému trávení přemnožených hrabošů polních se v minulých dnech střetly resorty zemědělství a životního prostředí.

„Obecně si ale myslím, že když to všechno sečteme, tak se škůdci projevili nějak zhruba stejně jako v minulých letech, jenom jejich struktura je jiná,“ poznamenal Havel.