Do dozorčí rady Českých drah byl zvolen poslední člen, odborník na ekonomiku

Dozorčí rada Českých drah je kompletní. Devátým členem se stal Jan Vrátník z firmy ECF Corporate Advisory, do rady ho zvolil Řídicí výbor podniku. Informoval o tom mluvčí státního dopravce Radek Joklík. Místo v dozorčí radě bylo uvolněné po rezignaci bývalého předsedy rady Petra Moose. Rada v pondělí odvolala šéfa společnosti Miroslava Kupce.

Předseda Řídicího výboru Tomáš Čoček už po odstoupení Moose avizoval, že nový člen rady nebude z akademické obce, jako je tomu u řady dalších členů rady, ale bude odborníkem na ekonomické otázky. ECF Corporate Advisory, jejímž jednatelem Vrátník je, se zabývá finančním a ekonomickým poradenstvím.

Moos odstoupil na konci dubna ze zdravotních důvodů. Předsedou rady se místo něj stal akademik Karel Pospíšil. Řídicí výbor v dubnu z rady odvolal i Jana Štrofa, kterého nahradila Tatiana Molková z Univerzity Pardubice. Členy rady jsou další zástupci akademické obce Libor Švadlenka a Josef Kolář, nominant ČSSD Vojtěch Kocourek a členové zvolení jako zástupci odborů Jaroslav Pejša, Vladislav Vokoun a Antonín Leitgeb.

Dozorčí rada v pondělí, ještě v neúplném složení, odvolala z čela Českých drah předsedu představenstva Kupce. Jeho nástupce rada vybere z výběrového řízení, do té doby společnost povede tříčlenné představenstvo v čele s novým místopředsedou Radkem Dvořákem.

Podle rady byla hlavním důvodem odvolání Kupce ztráta důvěry kvůli informacím bezpečnostních složek. Ty nyní šetří policie. Kupec jakákoliv obvinění z protiprávního jednání odmítl a chce se proti nim bránit právní cestou.

Dozorčí rada je klíčovým orgánem Českých drah, rozhoduje například o vedení firmy nebo schvaluje podnikatelský plán.