I letošní rok přináší v mnoha českých firmách zvyšování mezd. Tempo se ale zřejmě zmírní

Události: Zvyšování mezd v českých firmách (zdroj: ČT24)

Mnozí zaměstnanci letos dostanou, stejně jako vloni a předloni, vyšší mzdy. Podle současných informací by mohl nárůst činit v průměru pět procent. Firmy svým zaměstnancům přidávají hlavně kvůli situaci na trhu práce, který nabízí mnoho volných míst. Nejčastěji podniky navyšují mzdy v lednu, téměř v polovině případů. Třetina společností pak k tomuto kroku přistupuje právě v dubnu. Odvrácenou stranu současného hospodářského vývoje pak představují podniky, které chystají hromadná propouštění.

V Třineckých železárnách podepsali kolektivní smlouvu na konci loňského roku, a tak už tehdy bylo jasné, že výplaty porostou i letos. Základní složka mzdy o osm procent a když se firmě bude dařit, bude to ještě víc.

Pokud splníme všechny požadavky plánu a naše úkoly, tak by průměrná mzda měla v tomto roce přesáhnout 36 200 korun, řekl personální ředitel Třineckých železáren Ivo Žižka. 

Navyšování mezd 2019
Zdroj: ČT24

Dlouhé měsíce se jednalo o navýšení výdělků i v energetické společnosti ČEZ. Tarifní mzdy se tu zvednou o šest procent. To se týká například zaměstnanců elektráren nebo montérů. 

„U těch ostatních profesí, kde jsou smluvní mzdy – těch je zhruba jedna třetina – se budou mzdy zvyšovat nižším způsobem. Zhruba o tři procenta. Ne plošně, ale podle výkonů,“ řekl mluvčí ČEZu Roman Gazdík. 

Polepší si i v největší automobilce v Česku. Výplata se zaměstnancům Škody Auto zvýší o 2,5 tisíc korun a vyšší bude i variabilní bonus – 65 tisíc. Ten lidé dostanou s výplatou za duben.

Analytici očekávají, že letos porostou mzdy v průměru zhruba o šest procent. Tempo už by ale mělo být pomalejší než loni. „Poslední tři roky rostou mzdy velmi rychle, dokonce rychleji než produktivita. Každému je jasné, že dlouhodobě to takto udržitelné není,“ poznamenal hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek. 

Některé firmy chystají hromadné propouštění

Nezvedají se ale jen mzdy. Po dlouhé době roste i počet firem, které na úřad práce posílají oznámení o hromadném propouštění. Ještě loni v lednu a únoru šlo o 540 lidí, letos jich za první dva měsíce bylo na 1460.

„Zaměstnavatelé uváděli jako nejčastější důvod k přijetí tohoto opatření ukončení provozu, utlumení výroby, optimalizace provozu, úspory nákladů, nebo dokonce likvidace společnosti,“ informovala mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková. 

Podle tohoto úřadu nyní nejvíce propouštějí firmy ve výrobě, dopravě, energetice a finančnictví. Aktuální čísla pak mluví o tom, že především lidé z výroby a dopravy hledají práci ještě relativně snadno. Jde zhruba o 70 procent z těch, kteří se v evidenci úřadu kvůli hromadnému propouštění objeví.

Zetor, ČEZ i třeba banky

Jedním z příkladů je brněnský Zetor. Koncem loňského roku oznámil, že závod opustí na 250 lidí. V březnu však už firma věděla, že počet propuštěných tak vysoký nebude. Nakonec tu dali kvůli ekonomickým potížím výpověď 145 lidem.

Nepříjemnou situaci prožívají i v ČSA. Ke konci loňského roku tu propouštěli v první vlně, další hromadné propouštění se chystá právě teď. Na úřad práce totiž odešel dopis s počtem 115 zaměstnanců. Půjde hlavně o stevardy, letušky a lidi z kanceláří.

Traktory Zetor
Zdroj: ČT24

Propouštět bude i ČEZ. Elektrárenská firma se chystá propustit asi pět set lidí, ušetřit tak chce zhruba půl miliardy korun. „Jde o takové podpůrné činnosti, jako jsou kontrola, marketing, daně, účetnictví, takže hlavně ekonomické profese,“ uvedl Gazdík.

Škrtat se bude i v některých bankách. ČSOB letos zruší zhruba dvě stě pracovních míst. Půjde tak o podobný systém jako loni. To banka zrušila 370 míst, 148 zaměstnanců ale dostalo nabídku, aby ve firmě zůstali na jiné pozici.