ČSA budou hromadně propouštět. Dotkne se to hlavně palubních průvodčích

České aerolinie oznámily hromadné propouštění, dotkne se až šedesáti lidí, výpověď dostanou především palubní průvodčí. Svůj záměr už firma oznámila na Úřad práce ČR. Většinovým vlastníkem ČSA je společnost Smartwings, dříve fungující pod názvem Travel Service.

Firma už dříve oznámila, že kvůli omezování letových kapacit sníží počet zaměstnanců asi o sto. Nabídla jim přechod pod Smartwings, ale někteří nabídku nevyužili. Právě ty čeká výpověď. „Podle našich předběžných odhadů se propouštění může dotknout asi 40 až 60 zaměstnanců,“ uvedla mluvčí firmy Smartwings Vladimíra Dufková.

  • ČSA měly podle poslední výroční zprávy ke konci roku 2017 zaměstnanců 719, z toho 273 letušek a stevardů.

Dopravce Smartwings ovládl České aerolinie v loňském roce, když odkoupil podíly od Korean Air a státní společnosti Prisko. Na podzim roku 2018 pak skončil ve funkci předsedy představenstva Jozef Sinčák, kterého nahradil Petr Kudela, jenž do firmy přišel právě ze Smartwings. ČSA nedávno zrušily několik linek, například spojení mezi Prahou, Ostravou a Bratislavou.

Podle posledních dat v obchodním rejstříku vykázaly ČSA v roce 2017 zisk 267 milionů korun, meziročně téměř o desetinu více. Počet přepravených pasažérů zvýšily meziročně o sedm procent na 2,9 milionu lidí. Loni jim ale počet přepravených lidí zase klesl, a to zhruba na 2,7 milionu.

Vlastníka ČSA postihlo nedávné mezinárodní pozastavení provozu letounů Boeing 737 MAX. Evropská agentura pro bezpečnost letectví v polovině března pozastavila provoz těchto letadel kvůli několika nehodám a technickým potížím boeingů tohoto typu z poslední doby. Smartwings vlastní sedm strojů Boeing 737 MAX. Firma je používala na mnoha spojích, zejména na delších trasách. Nyní musí tato letadla nahrazovat dalšími ze své flotily.