Travel Service ovládne České aerolinie, dohodl se s Korean Air a státem na odkupu jejich podílů

Události ČT: Travel Service získá majoritní podíl ve společnosti České aerolinie (zdroj: ČT24)

Společnost Travel Service ovládne České aerolinie. Dohodla se s Korean Air a státem na odkupu jejich podílů, takže bude mít v ČSA 98 procent. Zjištění ČT poté potvrdila v tiskové zprávě sama společnost Travel Service. Dosud vlastnila v přepravci 34 procent, zatímco Korean Air 44 procent a stát prostřednictvím Priska 19,7 procenta. Dvouprocentní podíl má Česká pojišťovna. Stát ale ještě může od smlouvy odstoupit do pěti pracovních dnů po obdržení posledního souhlasu příslušného antimonopolního úřadu v případě, že se tak rozhodne.

„Tento krok je v souladu s naplňováním dlouhodobé strategie stát se silným evropským leteckým dopravcem fungujícím na bázi koncernu,“ uvedla mluvčí společnosti Travel Service Vladimíra Dufková.

Travel Service patří do skupiny Unimex Group, kterou vlastní podnikatelé Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal. Necelý poloviční podíl v dopravci drží čínská investiční společnost CEFC. Travel Service přepravil letos v pololetí 1,716 milionu cestujících, tedy o třetinu více než ve stejném období loni. ČSA vzrostl počet cestujících o 22 procent na 1,174 milionu. 

Ministerstvo financí, které se prostřednictvím firmy Prisko transakce účastní, zatím však definitivně nerozhodlo, že státní podíl skutečně prodá. „Relevantní dokumenty umožňovaly, aby se současní akcionáři ČSA, tedy Korean Airlines a Travel Service, dohodli na převodu podílu mezi sebou. Rozhodnutí Priska, potažmo ministerstva financí, zda se této transakce bude účastnit, či nikoli, doposud ovšem nepadlo,“ sdělila ČTK Kateřina Vaidišová z tiskového oddělení ministerstva. 

V případě, že by si stát svůj podíl nechal, držel by Travel Service podíl 78,7 procenta.

Větší hráč si může vyjednat lepší podmínky při nákupu letadel

Po ovládnutí ČSA Travel Servicem vznikne silná skupina, která bude s více než 60 letadly bezkonkurenčně největším hráčem na Letišti Václava Havla, píše server Zdopravy.cz. Travel Service měl v létě k dispozici 49 letadel, ČSA 19. Jako větší skupina budou mít spojené aerolinky také lepší vyjednávací pozici například u výrobců letadel. Zatímco Travel Service je dlouhodobě věrný Boeingu, flotila ČSA je postavena na Airbusu a ATR.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Státní podnik Prisko koupil pětinový podíl v ČSA loni v říjnu od Českého Aeroholdingu. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Korejci zaplatili za svých 44 procent v ČSA před čtyřmi lety 68 milionů korun, vstupovali tehdy ovšem do ztrátové firmy. V roce 2015 se hospodaření ČSA přehouplo do kladných čísel. Loni zisk po zdanění meziročně vzrostl o osm procent na 241 milionů korun.

Travel Service na trhu působí od roku 1997. V roce 2015 zvýšil zisk na 240 milionů korun při tržbách 17,5 miliardy korun. Je lídrem v charterové dopravě v ČR, na Slovensku a v Maďarsku, významný podíl trhu má v Polsku.

Prisko původně založil Fond národního majetku. Od začátku 90. let mělo Prisko na starosti vyrovnání závazků a pohledávek mladoboleslavské Škody. Nyní se firma podílí na řešení situace v těžební společnosti OKD. Věřitelé OKD letos v srpnu schválili plán reorganizace, který počítá s tím, že doly a provozní majetek budou vloženy do nové společnosti OKD Nástupnická, v níž by 100 procent akcií mělo získat právě Prisko.