Šéf Amazonu Bezos je opět nejbohatším člověkem světa. Petr Kellner si v žebříčku Forbesu polepšil

Nejbohatším člověkem na světě je šéf internetového obchodu Amazon Jeff Bezos s majetkem 131 miliard amerických dolarů (téměř tři biliony korun). Vyplývá to z nejnovějšího žebříčku časopisu Forbes. Nejbohatším Čechem je na 73. místě Petr Kellner s majetkem 15,5 miliardy dolarů. Do žebříčku dolarových miliardářů se dostalo celkem osm Čechů, o dva více než loni.

Celkový počet dolarových miliardářů se však loni snížil o 55 na 2153. Počet miliardářů klesl za poslední desetiletí teprve podruhé. Nižší byl i jejich majetek, jeho objem se propadl o 400 miliard na 8,7 bilionu amerických dolarů. Z celkového počtu miliardářů jich zchudlo rekordních 994, tedy 46 procent. Z žebříčku letos vypadlo 247 osob, což je nejvíce od roku 2009, tedy z doby vrcholu globální finanční krize.

Jeff Bezos loni po čtyřech letech sesadil na druhou pozici zakladatele Microsoftu Billa Gatese a stal se první osobou, jejíž majetek překonal hranici 100 miliard dolarů. Majetek Jeffa Bezose se od loňského roku zvýšil o 19 miliard USD. Akcie firmy sice klesly ze srpnového maxima 2012 dolarů, stále jsou však dražší než před rokem, což je hlavním důvodem růstu Bezosova majetku.

Nejbohatší lidé světa podle časopisu Forbes
Zdroj: Forbes

„Žebříček ukazuje, že ani nejbohatší lidé světa nejsou imunní vůči ekonomickým silám a větší volatilitě trhů. I když ale čelí silnému protivětru, vynalézaví a neoblomní podnikatelé stejně nacházejí nové cesty, jak bohatnout,“ uvedla k letošnímu ročníku jedna z hlavní editorek žebříčku Forbesu Luisa Kroll.

Na ztenčování seznamu dolarových miliardářů se podílelo také hodně Číňanů, kteří doplatili na tamní ekonomiky a slabší euro vůči dolaru. Oslabování evropské měny se zase promítlo do bilance Evropanů.

Dolarovými miliardáři je osm Čechů

Petr Kellner si v žebříčku polepšil z loňského 88. na letošní 73. místo. Druhým nejbohatším Čechem je premiér a dřívější majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš s majetkem 3,5 miliardy amerických dolarů. Celkově Babiš skončil na 617. pozici. Z dalších Čechů obsadil Radovan Vítek stejně jako Babiš 617. místo, Karel Komárek 715. místo a Daniel Křetínský 775. příčku.

Mezi dolarové miliardáře se nově zařadil zakladatel a spolumajitel Avastu Pavel Baudiš (1,4 miliardy USD), který skončil stejně jako majitel společnosti Sev.en Energy Pavel Tykač na 1605. místě. S majetkem v hodnotě jedné miliardy dolarů je na 2057. místě žebříčku spolumajitel finanční skupiny Penta Investments Marek Dospiva.

Čechů je tak v žebříčku osm, což je největší počet v historii.

Nejbohatší Češi podle časopisu Forbes
Zdroj: Forbes