Elektromobily frčí, loni se jejich počet zdvojnásobil

Ulm (Německo) – Počet elektrických osobních aut se loni více než zdvojnásobil, po celém světě jich jezdí více než 400 tisíc. Nejoblíbenější jsou ve Spojených státech, Japonsku a Číně. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnilo Centrum pro výzkum solární a vodíkové energie v Bádensku-Württembersku (ZSW).

Prodej elektrických vozů v posledních třech letech prudce roste, podle ZSW až o 100 procent ročně. Pokud by šel růst tímto tempem, už za dva roky by po světě mohlo jezdit celkem milion elektromobilů. 

Největší zájem o elektrické vozy je v zemích, které mají programy na podporu prodeje těchto aut. Mezi největší prodejce elektrických vozů patří japonský Nissan, americká General Motors a japonská Toyota. Baterie do elektrických vozů pocházejí hlavně z Asie. 

Třeba čínská vláda výrobu elektrických vozů přímo dotuje. Automobilkám přispívá na výrobu jednoho vozidla v přepočtu až 180 tisíc korun. Peking plánuje, že do roku 2020 bude pět procent všech aut v zemi elektrických, mají hlavně ulevit špatnému ovzduší. Elektromobily jsou často symbolem zelenější dopravy. Řada studií ale ukazuje, že pokud je pohání elektřina z uhlí, dopad na ovzduší je stejný jako u běžného motoru. 

Počet elektromobilů

USA ……………………… 174 tisíc
Japonsko ………………. 68 tisíc
Čína ……………………… 45 tisíc

Další příčky podle počtu elektrických vozů patří evropským zemím, a to Francii, Nizozemsku, Norsku a Německu.