Podnikatelkou roku se stala Heyn Edlová ze společnosti Lubricant

Podnikatelkou roku v kategorii velké firmy s ročním obratem přes 80 milionů korun se letos stala Zdeňka Heyn Edlová ze společnosti Lubricant, potvrdila agentura Helas, která soutěž založila. Mezi podnikatelkami ze středních firem, které mají roční obrat od 30 do 80 milionů korun, se prosadila Ilona Kalová ze společnosti Kala Trans. První příčku v kategorii malých firem s obratem deset až 30 milionů korun obsadila Pavla Polišenská z firmy Ice Café.

Soutěže Ocenění českých podnikatelek se mohou zúčastnit jen Češky, které podnikají déle než čtyři roky a roční obrat jejich společnosti je minimálně deset milionů korun.

„Také v letošním roce platí, že doménou českých podnikatelek jsou především obchod a služby, kde působí 62 procent finalistek. Výrobě se věnuje 16,5 procenta podnikatelek, 13 procent podniká ve stavebnictví, deset procent v dopravě či logistice, osm procent ve vzdělávání, 7,5 procenta pak shodně ve zdravotnictví a také v gastronomii a potravinářství. Zhruba šest procent jich působí v oboru cestovního ruchu,“ uvedla zakladatelka projektu Helena Kohoutová.

Odborný garant soutěže, společnost CRIF – Czech Credit Bureau, vybíral z 28 535 kandidátek, které odpovídaly kritériím soutěže. Z nich bylo na základě ratingu nominováno 1062 semifinalistek s nejlepšími ekonomickými výsledky. Ve finále se vybíralo ze 120 firem, 83 z nich splnilo všechna kritéria.

Čtvrtina finalistek podniká v Praze

Více než 70 procent finalistek soutěže podle databáze Cribis působí na trhu přes deset let. „Nikoho asi nepřekvapí, že čtvrtina finalistek podniká v Praze. Více než desetina finalistek má sídlo v Jihomoravském, Moravskoslezském a Středočeském kraji. Ostatní finalistky potom fungují v dalších sedmi krajích. Úspěšné podnikatelky tedy můžeme najít prakticky v celé republice,“ shrnul místopředseda představenstva CRIF Pavel Finger.

Společnost Lubricant vítězné podnikatelky je obchodně technická organizace působící na českém, slovenském a polském trhu s mazivy. Poskytuje servis v oblasti mazání a aplikace maziv. Sortiment firmy obsahuje maziva, oleje, tuky, pasty, speciální průmyslová a potravinářská maziva, technologické kapaliny, chladicí kapaliny, emulze atd.