Mladé matky a ženy nad padesát let mají stále problém najít práci. Bojují s předsudky firem

Události: Ženy nad 50 let a matky hledají práci jen s obtížemi (zdroj: ČT24)

Ženy jsou stále na pracovním trhu diskriminované. Mezi ohrožené skupiny patří zejména ty po návratu z mateřské dovolené nebo v předdůchodovém věku. Více než pětina zaměstnanců pak zažila diskriminaci kvůli věku nebo pohlaví.

Problém je patrný už při pohledu na dvě stě padesát největších českých firem. Z více než 1300  vrcholných a statutárních představitelů je jen 168 žen, tedy zhruba 12,5 procenta.

Situace se ale postupně zlepšuje. „Zejména velcí zaměstnavatelé pro své lidi vytvářejí takové prostředí, kde mohou slaďovat rodinný a soukromý život. Trošku nám pokulhává stát, zákony,“ říká předsedkyně platformy Byznys pro společnost Pavlína Kalousová.

Zaměstnávání matek do 6 let dítěte
Zdroj: Byznys pro společnost

Změny ale postupují pomalu. Mezi nejčastější předsudky stále patří nemožnost skloubení profese s mateřstvím. Podíl pracujících žen s dětmi je v Česku nadále nejmenší z celé Evropy. Do 6 let potomka má problém najít si práci 70 procent matek.

„To, že veřejná politika nemyslí na možnosti matek s dětmi mezi 2 až 3 lety, je důvodem relativně velké chudoby samoživitelek a rodin s více dětmi. Nějakých 60 procent samoživitelek si nemůže dovolit ani výdaj 10 tisíc korun,“ upozornil sociolog a analytik společnosti Median Daniel Prokop.

Zaměstnanost starší generace
Zdroj: průzkum institutu CERGE-EI

Podceňovaní předsenioři

Naopak u starší generace se zase podceňuje jejich pracovní síla. Zaměstnanost v předdůchodovém věku tak padá pod 50 procent.

„Je pořád zakořeněné, že muž 50+ ne, ale žena 50+ je odepsaná důchodkyně. A má s tím problémy. Když je zaměstnaná nebo má šanci pracovat, tak je finančně podhodnocena,“ říká z vlastní zkušenosti profesionální chůva Marcela Kučerová.

I proto podepsaly další dvě velké společnosti v Česku Chartu diverzity, tedy dobrovolný závazek vytvářet pracovní podmínky pro každého nezávisle na pohlaví, zdraví, věku nebo barvě pleti. V celé Evropské unii chartu podepsalo přes 7000 zaměstnavatelů.