Apple a Samsung dostaly milionové pokuty. Itálie jim je udělila za „plánované zastarávání“ telefonů

Itálie vyměřila společnostem Apple a Samsung milionové pokuty za „plánované zastarávání“ chytrých telefonů. Americká firma Apple má zaplatit deset milionů eur (přes 258 milionů korun) a jihokorejská firma Samsung pět milionů eur, oznámil italský úřad pro hospodářskou soutěž.

„Společnosti Apple a Samsung zavedly nekalé obchodní praktiky,“ uvádí se v prohlášení úřadu. Aktualizace softwaru podle něho zpomalovaly výkon starších telefonů, a spotřebitele se tak snažily přimět k nákupu nových přístrojů. Na jedné straně je tak motivovaly k aktualizaci operačního systému, na druhé ale zřetelně neuvedly, že nový software bude mít na telefony zvýšené nároky.

Společnost Samsung uvedla, že se proti rozhodnutí odvolá. Podle mluvčího podnik nevydal žádnou aktualizaci softwaru, která by výkon přístroje Galaxy Note 4 zpomalila. Podle společnosti naopak měla aktualizace zákazníkům přinést co nejlepší „zážitek“.

Pokuta pro Apple je vyšší z toho důvodu, že firma svým zákazníkům navíc nesdělila důležité informace týkající se baterií, včetně té, jak prodloužit jejich životnost.

Apple loni v prosinci potvrdil, že výkon starších telefonů iPhone v některých případech omezuje. Tvrdil však, že důvodem je snížení spotřeby energie kvůli zhoršujícímu se stavu baterie, napsal zpravodajský server BBC.