Finanční situaci České pošty bude řešit Roman Schanner

Novým ředitelem divize finance České pošty je od pondělí Roman Schanner, který byl jednatelem řetězce obchodů s nábytkem Asko. Schanner zvítězil ve výběrovém řízení, které pošta vyhlásila na konci července. Nahradil Lukáše Svobodu, který odešel na jaře po oznámení, že podnik povede Roman Knap.

Schannerovým hlavním úkolem bude řešit ekonomickou situaci České pošty, jejíž významnou a nedílnou součástí je úhrada nákladů za služby, které musí podnik poskytovat ze zákona. To zahrnuje dostupnost základních služeb po celém území i udržování určitého rozsahu poboček.

„Česká pošta dlouhodobě rozhodně není v dobré finanční kondici a to se projevuje mimo jiné v její výrazné podinvestovanosti. Roman Schanner své zkušenosti z oblasti finančních služeb, bankovnictví i controllingu využije při řešení této nelehké situace,“ uvedl generální ředitel České pošty Roman Knap.

Schanner působil jako jednatel českého a slovenského prodejce nábytku Asko, jeho předchozí kariéra byla spojena s německým poskytovatelem finančních služeb, firmou ALD, původně dceřinou společností Deutsche Bank. Začínal v hamburské pobočce, následně byl vyslán do Prahy. V české pobočce ALD pracoval dvanáct let, nejdříve jako finanční a později jako generální ředitel.

Česká pošta provozuje 3200 poboček, z nichž je část ztrátová. Státní podnik s ročními tržbami okolo 20 miliard korun zaměstnává asi 30 tisíc lidí. Loni firmě klesl konsolidovaný zisk o 48 procent na 110 milionů korun. Nový generální ředitel Roman Knap na poštu nastoupil v polovině června a od té doby kompletně obměňuje vedení podniku.