Silný propad amerických akcií. Index Dow Jones ztratil přes 800 bodů

Americké akcie prožily ve středu těžký den. Index Dow Jones, který zahrnuje třicítku předních akcií, klesl o 832 bodů a uzavřel na 25 599 bodech. To představovalo ztrátu 3,2 procenta. Byl to největší propad od února letošního roku, uvedly televize CNBC News a deník The Wall Street Journal.

Výrazně klesly i další americké indexy. Širší index S&P 500 ztratil 3,3 procenta a technologický index Nasdaq dokonce 4,1 procenta. Pro technologické akcie to byl nejhorší den za posledních sedm let. 

Ve stejný den poklesly i evropské akcie, byť v menší míře. Německý index DAX ztratil 2,2 procenta, britský FTSE 1,2 %, francouzský CAC 2,1 procenta a Stoxx 600 1,6 %. I další významné evropské akciové indexy skončily níže o více než jedno procento oproti závěru předchozího dne. 

Zpravodaj CNBC Eamon Javers v tweetu uvedl, že americký prezident Donald Trump byl o výprodeji na americkém trhu informován. Vysoký úředník Bílého domu označil výprodej na americkém trhu za korekci býčího (tedy rostoucího) trhu. „Je to pravděpodobně zdravé. Přejde to a americká ekonomika zůstane silná,“ dodal.

Investoři se zbavovali růstových titulů v čele s technologickými společnostmi, kde byly ztráty ještě výraznější. K výprodeji přispěl růst výnosů amerických státních dluhopisů na mnohaletá maxima. 

Nejvyšší ztráty zaznamenaly technologie v čele se společnostmi Facebook, Apple, Amazon, Netflix a Google. Od začátku měsíce již technologické firmy klesly o téměř šest procent, což je jejich nejvýraznější ztráta od srpna 2015. Následovaly energetické firmy, což je reakce na hurikán Michael, kvůli němuž byla omezena těžba ropy v části Mexického zálivu. Ztrácely ale také akcie výrobců luxusních doplňků, jako je Tiffany, Michael Kors a Tapestry, kde zapůsobily obavy ze snížení poptávky z Číny.

Všechny tři zmíněné americké indexy se v období od 30. srpna do 3. října dostaly na nové rekordy, a to navzdory eskalaci obchodního sporu mezi USA a Čínou. Nejnovější varování Mezinárodního měnového fondu (MMF) ohledně zpomalení růstu globální ekonomiky, na kterou může mít negativní dopad růst cel, ale zasáhlo důvěru v akciový trh, poznamenala agentura Reuters.