Hurikán Michael dorazil na Floridu, podle guvernéra bude řádění živlu děsivé

Hurikán Michael vstoupil nedaleko města Panama City na severozápadě Floridy na pobřeží Spojených států. Živel, který americké úřady i Národní středisko pro hurikány (NHC) označují jako mimořádně nebezpečný, doprovází vítr o rychlosti 250 kilometrů v hodině. Úřady se obávají, že Michael způsobí v oblasti rozsáhlé škody, ačkoli by nad pevninou měl podle meteorologů začít rychle slábnout.

Oko hurikánu dorazilo na pevninu krátce před dvacátou hodinou našeho času u městečka Mexico Beach, které je vzdáleno asi 15 kilometrů jižně od Panama City. Právě Panama City označovali meteorologové za oblast, kde se hurikán dostane nad pevninu.

Michael díky teplé vodě v Mexickém zálivu nabral značně na síle a rychle se stal hurikánem čtvrté kategorie, což je na Saffirově-Simpsonově stupnici druhá nejsilnější kategorie. Od toho, aby se stal hurikánem nejsilnější kategorie, ho tabulkově dělily dva kilometry v hodině při měření rychlosti doprovodných větrů.

Meteorologové i úřady varují obyvatele pobřeží před vzedmutím moře, Michael navíc přináší prudké dešťové srážky. Lidé s větrem o síle hurikánu musí počítat i v oblastech vzdálených 75 kilometrů od centra živlu.

Půl milionu lidí se evakuovalo

Výzvu k evakuaci podle Jeffa Byarda z amerického úřadu pro krizové situace (FEMA) dostalo na 500 tisíc obyvatel floridských oblastí zvaných Panhandle (rukojeť pánve) a Big Bend (velký ohyb). Do bezpečí se musely stáhnout i tři tisíce vojáků, jejich příbuzných a dalších pracovníků Tyndallovy letecké základny, včetně její flotily stíhaček Raptor.

Kvůli hurikánu se musely stěhovat i stíhačky Raptor (zdroj: ČT24)

Guvernér Floridy Rick Scott prohlásil, že řádění živlu bude děsivé a že pro oblast Panhandle to bude nejhorší bouře za celé století. Šéf NHC Ken Graham varoval, že hurikán způsobí v oblasti Panhandle katastrofické škody a že Michael má dostatek síly na to, aby domy v postiženém regionu zcela zničil.

Agentura Reuters dodala, že bouře už nyní způsobuje rozsáhlé výpadky v těžbě ropy a zemního plynu v Mexickém zálivu.

Panama City mezitím oznámilo, že kvůli komplikované situaci jsou hasiči nyní schopni zasahovat jen v případě ohrožení lidského života, a to pouze v rámci města.

Prezident Donald Trump vyhlásil stav nouze pro celé území státu Florida, což tamním úřadům umožňuje operativně požádat Washington o okamžitou finanční pomoc.

Na pobřeží se čeká čtyřmetrová vlna

Části ohroženého území leží na úrovni hladiny moře nebo jen několik metrů nad ní, a vzedmutí oceánu by tam tak mohlo být velmi citelné. Úřady varují, že s příchodem hurikánu se očekává vlna vysoká až čtyři metry. V krátké době má místy spadnout až 30 centimetrů srážek.

Vedle Floridy platí varování před hurikánem i pro sousední Alabamu. Podle modelu NHC začne Michael po vstupu nad pevninu rychle ztrácet na síle a ve čtvrtek po půlnoci místního času (dopoledne našeho) by měl nad Georgií zeslábnout na druhou kategorii, ve které vítr dosahuje maximálně 177 kilometrů v hodině.

Ve čtvrtek odpoledne místního času (večer našeho) nad Jižní Karolínou ztratí Michael sílu hurikánu a stane se tropickou bouří. Živel následně přes Severní Karolínu a Virginii pronikne nad Atlantik, nad kterým bude podél pobřeží USA a Kanady postupovat na severovýchod.

Státy Alabama, Georgia, Virginie a Jižní a Severní Karolína se stále vzpamatovávají z následků hurikánu a bouře Florence. Vítr, déšť a následné záplavy si v září na jihovýchodě USA vyžádaly přes 40 obětí.