Sobotka: Vláda se nezaručí za výkupní ceny elektřiny z Temelína

Praha – Státní energetická společnost ČEZ nemůže počítat s tím, že by jí česká vláda zaručila výkupní ceny elektřiny v souvislosti s dostavbou Jaderné elektrárny Temelín. Při sněmovních interpelacích to prohlásil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Generální ředitel ČEZu Daniel Beneš už dříve avizoval, že bez státem zaručených výkupních cen nebo jiného obchodního schématu firma nepodepíše plně účinnou smlouvu o dostavbě. Podle dnešních Lidových novin ale Beneš popírá, že by garance ceny byla podmínkou dostavby elektrárny.

„Nová vláda není ochotná poskytovat záruky za výkupní ceny elektrické energie, které by v příštích několika desítkách let mohly dramaticky zatížit ať už domácnosti, nebo firmy z pohledu zvýšených odvodů v důsledku nutnosti financovat dostavbu elektrárny Temelín,“ konstatoval premiér Sobotka před poslanci.

O tom, jaký postoj k dostavbě Temelína jeho kabinet zaujme, se budou ministři teprve rozhodovat. Roli v tom bude podle ministerského předsedy hrát zejména debata o klimatickém balíčku v EU a aktualizace tuzemské energetické koncepce.

Otázka dostavby Temelína zatím zůstává otevřená i podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD). „Vládní koalice jasně deklarovala, že má vůli dostavět Temelín. Na straně druhé není ochota pro garanční schémata,“ nechal se slyšet Mládek při přebírání resortu koncem ledna. Již dříve připustil, že preferuje odložit rozhodnutí o dostavbě Temelína o tři až pět let (čtěte víc).

Šéf ČEZu v rozhovoru pro týdeník Ekonom začátkem ledna řekl, že smlouva s vítězným uchazečem by mohla být podepsána ve druhém čtvrtletí roku 2015. „Nedokážu si představit, že bychom podepsali plně účinnou smlouvu o dostavbě Temelína dříve, než budeme mít zajištěný contract for difference nebo jiné obchodní schéma,“ vysvětlil Beneš.

Schéma contract for difference znamená, že by měl ČEZ po určitou dobu provozu nových bloků zajištěny pevné výkupní ceny. Pokud by tržní cena byla nižší než garantovaná, stát by energetické firmě doplatil rozdíl. Naopak, pokud by se elektřina prodávala na trhu za vyšší než sjednanou výkupní cenu, ČEZ by rozdíl odváděl zpět do státního rozpočtu.

Mezi uchazeči o výstavbu třetího a čtvrtého bloku elektrárny Temelín zůstaly americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské konsorcium MIR.1200. Do tendru se přihlásila také francouzská firma Areva, ČEZ ji ale v říjnu 2012 z tendru vyřadil s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce. Podrobnosti nezveřejnil.

Loni v říjnu Krajský soud v Brně na návrh Arevy vydal předběžné opatření, podle nějž ČEZ s případným vítězem tendru nemůže uzavřít smlouvu. Vyřazení Arevy, která se snaží dostat zpět do výběrového řízení, prošetřuje i Evropská komise.