Novým šéfem Svazu obchodu a cestovního ruchu bude Tomáš Prouza

Prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu se od října stane bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD). Vystřídá Martu Novákovou, která na funkci rezignovala poté, co se koncem června stala ministryní průmyslu a obchodu za hnutí ANO.

„Jako nový prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu chci prosazovat, aby stát vytvářel co nejlepší podmínky pro rozvoj těchto sektorů, abychom společně hledali cesty k modernizaci české ekonomiky a uměli těžit z toho, že jsme součástí velkého evropského trhu,“ řekl Prouza.

„Vnímám jej jako silnou osobnost s ekonomickým vzděláním, se znalostí podnikatelského prostředí, ale také se zkušenostmi z působení ve státní správě. Oceňuji jeho proevropské hodnoty a snahu o podporu liberalizovaného fungování trhu,“ uvedla jeho předchůdkyně Nováková.

Prouza uvedl, chce navázat na Novákovou v práci, která má za cíl zlepšovat české podnikatelské prostředí, snižovat administrativní zátěž podnikatelů a posilovat význam obchodu a služeb.

Prouza působil v letech 2004 až 2006 jako náměstek ministra financí. V letech 2014 až 2017 byl státním tajemníkem pro evropské záležitosti a zároveň v letech 2016 až 2017 koordinátorem digitální agendy ČR. Do svého jmenování státním tajemníkem působil ve Světové bance, do října 2012 v Praze jako expert pro finanční služby, později jako seniorní expert ve Washingtonu.

Prouza čelil kritice za to, že podle médií neměl bezpečnostní prověrku na stupeň „důvěrné“, kterou podle služebního zákona pro výkon funkce tajemníka pro evropské záležitosti potřeboval. Na post rezignoval v březnu 2017, jako důvod uvedl nabídku ze soukromého sektoru, kterou přijal. Původně se o něm spekulovalo jako o jednom z kandidátů na tehdy uvolněné místo ministra průmyslu po odvolaném Janu Mládkovi.

Pětačtyřicetiletý ekonom a politik zastával ve vládě Bohuslava Sobotky post státního tajemníka pro evropské záležitosti (2014–2017) a koordinátora digitální agendy ČR (od května 2016 do března 2017). Členem ČSSD je od února 2015.

Vystudoval Fakultu mezinárodních vztahů na Vysoké škole ekonomické v Praze s vedlejší specializací na žurnalistiku. V roce 2005 získal titul MBA na The Open University ve specializaci finanční strategie, management lidských zdrojů a management znalostí.

Jako novinář založil v roce 2000 finanční server Peníze.cz. Ekonomii a diplomacii se věnoval v letech 2004–2007 jako náměstek ministra financí zodpovědný za fiskální politiku, finanční služby, evropské a zahraniční vztahy. Spoluzaložil finančně-poradenskou firmu Partners.

Umí anglicky, částečně také francouzsky, polsky a rusky. Jako své záliby uvádí poslech klasické hudby, operu a péči o růže na zahradě.

Tomáš Prouza na snímku z roku 2010
Zdroj: Jan Zátorský/isifa/LN

Svaz obchodu zastupuje přes 6 tisíc podnikatelů, kteří vytvářejí až půl milionu pracovních míst. Prezidenta či prezidentku volí na čtyřleté funkční období představenstvo. Organizace vznikla v roce 1990 a je druhým největším zaměstnavatelským svazem v zemi. Je nezávislým a dobrovolným sdružením asociací, aliancí, družstev a firem podnikajících v malo- a velkoobchodě a gastronomických a ubytovacích službách.