Prouza: Chybějící prověrka mi v práci nebrání. Dostanu se ke všemu

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza čelí kritice, že ještě nemá bezpečnostní prověrku nezbytnou pro výkon své funkce. Spekulovalo se i o tom, že kvůli tomu na konci roku skončí ve funkci. Podle Prouzy ale běží vše standardně. V Interview ČT24 řekl, že nevidí žádný důvod, proč by prověrku neměl dostat. Reagoval i na to, proč si ČSSD místo něj vybrala za volebního manažera Jana Birkeho. Odůvodnil to slovy, že zřejmě potřebovala „drsného svalovce, který dokáže bojovat“.

Prouza musí mít bezpečnostní prověrku od 1. ledna 2016. Nařizuje mu to služební zákon. Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) o ni požádal loni a už šest měsíců čeká na výsledek. Vše ale podle něj běží standardně. NBÚ má navíc lhůtu devět měsíců.

Podle nově zvoleného místopředsedy Evropského parlamentu Pavla Teličky (za ANO) musí ovšem být pro Prouzu chybějící prověrka při jednáních značný handicap. „Pokud se tato informace dostane i mimo ČR, tak jsou si vědomi i partneři, protějšky pana Prouzy, že prověrku nemá, respektive, že má nějaká omezení,“ řekl ČT. 

To ale Prouza popírá. „Nenarazil jsem na jediný případ, kdy by to kdokoliv řešil,“ řekl. Podle svých slov nepřemýšlí ani nad tím, co by se stalo, kdyby prověrku nedostal: „Není jediný důvod, proč bych ji neměl dostat.“

V utajeném režimu nic neprojednávám

V práci mu to navíc podle jeho slov nijak nebrání. „Dostanu se ke všem materiálům, které potřebuji… Evropská agenda je tak otevřená, že se v utajeném režimu neprojednává vlastně vůbec nic,“ dodal s tím, že zatím nikdy z jednání odejít nemusel. Nechystá se ani odejít ze svého úřadu, jak se spekulovalo. Za Česko bude mít se svým týmem na Úřadu vlády na starost technickou přípravu vyjednávání brexitu.

Prouza: Není jediný důvod, proč bych prověrku neměl dostat (zdroj: ČT24)

Kauza s chybějící prověrkou se začala v médiích více řešit ve chvíli, kdy se spekulovalo o tom, že by mohl být Prouza volebním manažerem ČSSD. Sociální demokraté si ale nakonec vybrali poslance a náchodského starostu Jana Birkeho.

Při rozhodování podle Prouzy převážilo, že ČSSD chtěla někoho, kdo půjde do konfliktu: „Strana usoudila, že potřebuje drsného svalovce, který dokáže bojovat.“ S Birkem se ovšem podle Prouzy dobře znají a vzájemně doplňují: „To, co on umí dobře vůči členské základně, já umím dobře vůči zahraničním partnerům. Věci, které jsme dělali dohromady, vždy fungovaly velmi dobře.“

Post státního tajemníka pro evropské záležitosti zastává od února 2014, od května 2016  je také koordinátorem digitální agendy ČR. Dříve působil jako ekonom a novinář, v letech 2004–2007 byl náměstkem ministra financí zodpovědným za fiskální politiku, finanční služby, evropské a zahraniční vztahy. Založil finanční server Peníze.cz a podílel se na vzniku finančně-poradenské firmy Partners. Od února 2015 je členem ČSSD. Opakovaně se o něm mluvilo jako o možném nástupci ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka nebo jako o budoucím velvyslanci.

Tomáš Prouza na snímku z roku 2010
Zdroj: Jan Zátorský/isifa/LN

Podle dřívějšího tvrzení Lidových novin se o Prouzovi ve straně údajně mluvilo také jako o možném lídrovi pražské kandidátky do sněmovních voleb. V Interview ČT24 to nepotvrdil, ale ani nevyvrátil: „Je to rozhodnutí pražské organizace.“ Na otázku, zda by chtěl být poslancem, pak odpověděl, že to „nikdy takto do detailů neřešil“.