Volební kampaň ČSSD bude řídit poslanec a starosta Náchoda Birke

Poslanec a náchodský starosta Jan Birke bude hlavním manažerem volební kampaně sociální demokracie. Jednomyslně o tom rozhodlo předsednictvo ČSSD. Birkeho navrhl předseda strany Bohuslav Sobotka. Má podle něj potřebný tah na branku. Birke se dočkal jednohlasné podpory už na grémiu stany. Sám přitom prohlásil, že chce volby vyhrát.

„Očekávám od něj, že v příštích týdnech vytvoří volební tým a bude koordinovat přípravu voleb,“ uvedl Sobotka po jednání předsednictva. Birke by podle něj měl také posílit komunikaci uvnitř strany s krajskými a okresními organizacemi. „Společně uděláme všechno pro to, aby sociální demokracie volby vyhrála,“ dodal. 

Dříve se spekulovalo o tom, že kampaň povede státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Už ráno ale jednalo grémium strany, na kterém Sobotka představil Birkeho. Dlouholetý starosta Náchoda poděkoval za projevenou důvěru. „Tímto okamžikem pro nás začíná desetiměsíční boj, na jehož konci by mělo být vítězství sociální demokracie,“ řekl na tiskové konferenci po svém zvolení.  

Letošní volby budou mimořádně důležité, rozhodnou o dalším směřování naší země.
Bohuslav Sobotka

Podle Sobotky je Birke pracovitý regionální politik, který má velmi dobrou znalost prostředí ČSSD. „Zejména poslední tři roky jsem s Janem Birkem intenzivně spolupracoval při prosazování sociálnědemokratického a vládního programu v Poslanecké sněmovně,“ uvedl.

Sobotka proto doufá, že Birke lépe zorganizuje komunikaci ČSSD směrem k voličům. „Nejsme schopni prodat to velké množství práce, které sociální demokracie ve vládě, ale i na dalších úrovních pro lidi odvádí. Prostě lidé o tom velmi často nevědí,“ řekl premiér.  

Do kampaně se zapojí i sociální sítě

Birke už začal pracovat na sestavení svého týmu. „Bude velmi profesionální. Já se obklopím schopnějšími lidmi, než jsem já, což není problém, to je skoro každý,“ žertoval. Svou představu o kampani zatím nechtěl konkretizovat, počítá ale i se zapojením sociálních sítí.

Poslanec už dříve uvedl, že opustí pozici odborného mluvčího strany pro dopravu a možná také už nebude předsedou výboru v Královéhradeckém kraji. „Nicméně starostou Náchoda chci zůstat, to je moje srdce a město, které miluji. Udělám vše pro to, abych úspěchy, které mám v Náchodě, přenesl na celorepublikovou úroveň,“ řekl. Nadále počítá i s kandidaturou na místopředsedu ČSSD.

V minulosti Chovanec nebo Poche

Před čtyřmi lety zastával funkci manažera ČSSD ve volbách do sněmovny současný ministr vnitra a místopředseda strany Milan Chovanec. V loňských krajských a senátních volbách, které skončily pro ČSSD neúspěchem, se funkce ujal europoslanec Miroslav Poche.

Sociální demokracie v polovině prosince vyvrátila zprávy, že Prouzu už do funkce vybral ústřední výkonný výbor. Rozhodnutí totiž přísluší předsednictvu, které se v pátek schází naposledy před březnovým sjezdem strany. Na něm se Birke bude ucházet o funkci v předsednictvu. Jméno manažera kampaně má ústřední výkonný výbor projednávat později.

Sobotka nemá obavy, že by kampaň ČSSD poškodil spor o dluh 337 milionů korun s právníkem Zdeňkem Altnerem. „V tuto chvíli se čeká na to, jak soud rozhodne o našem dovolání, a do té doby není nijak omezena dispozice sociální demokracie s jejími finančními zdroji,“ řekl. Finanční prostředky na kampaň má podle premiéra ČSSD zajištěny, budou se pohybovat v rámci zákonného limitu 90 milionů korun.

Poslanec a náchodský starosta (ČSSD) vystudoval Střední průmyslovou školu strojnickou v Novém Městě nad Metují. V letech 1988–1990 hrál profesionálně hokej (2. národní ligu) za klub Spartak Nové Město nad Metují. Poté nastoupil jako referent zahraničních investic do společnosti Stavostroj. Od roku 1991 pracoval pro náchodskou textilní firmu jako obchodní náměstek.

V letech 1993–1996 byl manažerem americko-čínské společnosti se zaměřením na zabezpečení výroby a dodávky strategických surovin v Číně. V letech 2004–2005 působil na ministerstvu pro místní rozvoj. Pracoval zde jako ředitel úřadu ministra, kterým byl tehdy Jiří Paroubek (ČSSD).

Když se stal Paroubek premiérem, přešel Birke z ministerstva do Strakovy akademie a v září 2005 se stal novým šéfem kabinetu předsedy vlády. Úřad vedl rok. Nahradil tehdy Zdeňka Doležela, který byl kvůli podezření z korupce odvolán z funkce.

V roce 2010 byl zvolen starostou Náchoda. Předtím osm let působil v městském zastupitelstvu. V říjnu 2012 uspěl i v krajských volbách, kdy byl zvolen zastupitelem Královéhradeckého kraje. Birkeho politická kariéra ale rostla dál. V říjnu 2013 uspěl i v parlamentních volbách a stal se tak poslancem. Na královéhradecké kandidátce ČSSD se tehdy probojoval na přední pozice díky nejvyššímu počtu preferenčních hlasů.

Ve stejném roce byl také zvolen prezidentem Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce. Post zastával do srpna 2014, kdy přešel do čela dozorčí rady. Loni v prosinci ale skončil i v této funkci. 

Birke je i předsedou ČSSD v Královéhradeckém kraji a na březnovém stranickém sjezdu byl zvolen místopředsedou sociálních demokratů. Ve straně dříve působil jako odborný mluvčí pro dopravu.  

Minerálka s arzenem 

Loni v březnu navrhl Birke náchodskému zastupitelstvu, aby ho odvolalo z postu starosty. Důvodem byla kauza kolem minerálky Ida, ve které se našlo zvýšené množství arzenu. Vyšlo totiž najevo, že ministerstvo zdravotnictví požadovalo čtyři roky řešení problému, město ale prameník uzavřelo až na podzim 2015. Birke to označil za své manažerské selhání. Zastupitelstvo ho ale ve funkci podrželo.

Jan Birke
Zdroj: David Taneček/ČTK