Zájem o půjčky na bydlení je velký: Za pár hodin lidé zažádali o 300 milionů. Někteří čekali ve frontě přes noc

Události ČT: Fronty kvůli státní půjčce na bydlení (zdroj: ČT24)

O státní půjčku na bydlení pro mladé rodiny do 36 let na rekonstrukci nebo pořízení nového bytu je velký zájem. Úřady začaly příjímat žádosti ve středu ráno, někteří lidé proto čekali přes noc ve frontě, aby mohli svou žádost podat. Státní fond hodlá požádat sněmovnu o navýšení rozpočtu, aby mohl uspokojit co nejvíce zájemců. Už během prvního dne objem žádostí dosáhl 299,2 milionu kroun, tedy téměř poloviny z vyčleněných peněz.

„Zhruba tři čtvrtiny žádostí byly doručeny osobně. Největší zájem byl o úvěry na výstavbu rodinného domu v maximální výšce dva miliony korun. Příjem žádostí se obešel bez jakýchkoli komplikací,“ řekla mluvčí Státního fondu rozvoje bydlení Karolína Smetanová.

Přiblížila, že ráno v 06:30, tedy zhruba 90 minut před spuštěním programu, čekalo na pobočkách fondu v Praze i v Olomouci shodně něco přes sto zájemců.

„Lidé tam stáli přes noc. Někteří přišli už v úterý později odpoledne kolem 17:00,“ uvedla mluvčí. Po spuštění programu se ale podle ní podařilo zaměstnancům fondu lidi poměrně rychle odbavit a po 08:30 se už delší fronty netvořily.

Lidé nakonec během středy podali 256 žádostí na státní půjčku na bydlení za 299,2 milionu korun, celkem je pro letošní rok vyčleněno asi 650 milionů korun. O státní půjčku až dva miliony korun na rekonstrukci nebo pořízení nového bydlení mohou žádat mladé rodiny do 36 let. 

Fond se rozhodl, že bude přijímat žádosti až do výše jedné miliardy korun. Očekáváme, že ne všichni, kteří tu žádost podají, nakonec podepíší úvěrovou smlouvu. Protože předběžný zájem byl opravdu velmi vysoký, budeme žádat sněmovnu o navýšení rozpočtu, a to ještě letošního.
Karolína Smetanová
mluvčí Státního fondu rozvoje bydlení

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) ve středu během jednání vlády řekla novinářům, že je zřejmé, že zájem o státní půjčky je enormní. „Počítáme s tím, že ještě v letošním roce to (peníze v programu) navýšíme až na tu jednu miliardu korun,“ uvedla ministryně.

„Program není časově omezen a v případě velkého zájmu může Státní fond rozvoje bydlení navýšit rozpočet přesunem peněz z jiných programů,“ dodala v tiskové zprávě resortu.

V dalších letech se počítá s tím, že ve fondu bude zájemcům k dispozici právě miliarda korun ročně.

Události: Státní úvěr pro mladé rodiny (zdroj: ČT24)

O novou státní půjčku může žádat pár, který žije v manželství či registrovaném partnerství, přičemž alespoň jeden z nich musí být mladší 36 let. Ucházet se ale může i samotný člověk mladší 36 let, pokud trvale pečuje o dítě mladší 15 let. Důležité jsou zmíněné věkové hranice i v tom ohledu, že stačí, aby žadatel nedosáhl věku 36 let, případně dítěti nebylo 15 let ke dni podání žádosti o státní půjčku.

Kdo však už vlastní (alespoň částečně) nějaké bydlení (stačí jediný z páru) nebo má nájem v družstevním bytě, nemá na půjčku šanci.

  • na modernizaci obydlí: nejméně 30 tisíc korun a nejvýše 300 tisíc korun
  • na pořízení rodinného domu: nejvýše 2 miliony korun
  • na pořízení obydlí koupí bytu: nejvýše 1,2 milionu korun

Velikost půjčky má svoje limity. Liší se, pokud chce člověk peníze pouze na renovaci bydlení, nebo pokud potřebuje finance na pořízení či výstavbu bytu nebo domu. Roli také hraje velikost zamýšleného bydlení.

Na modernizaci lze čerpat 30 až 300 tisíc korun. Na koupi bytu, jehož výměra nesmí přesáhnout 75 m2, může úvěr dosáhnout hodnoty až 1,2 milionu korun. Nicméně tyto peníze smí pokrýt jenom 80 procent celkové ceny bytu.

Pokud chce žadatel pořizovat rodinný dům, může získat až 2 miliony korun. Takový dům může mít ale nanejvýš 140 m2 podlahové plochy. A pokud jde o finance na výstavbu, nesmí výše půjčky přesáhnout 80 procent reálných nákladů na stavbu. Pokud už žadatel kupuje hotový dům, výše úvěru nesmí překročit 80 procent dohodnuté ceny, která zahrnuje i hodnotu pozemku.

Příznivá procenta

Oproti běžným hypotékám disponuje program státních půjček příznivým parametrem úrokové sazby. Odvíjí se totiž od referenční sazby Evropské unie pro Českou republiku, která od prvního června činí 1,12 procenta. Zároveň sazba státní půjčky nemůže jít pod jedno procento. Pro srovnání – průměrná úroková sazba komerční hypotéky činila v červnu 2,49 procenta.

Fixace státního úvěru je možná nanejvýš na pět let, pak se přizpůsobí aktuální úrovni referenční sazby. Standardní doba splatnosti úvěru je podle Státního fondu rozvoje bydlení 10 let při modernizaci obydlí a 20 let při pořízení obydlí.

Vydáno pod