Podnikatelem 21. století je mladá žena. Do start-upů se pouští brzy a častěji než muži

Naopak u starších 30 let zájem o živnost upadá (zdroj: ČT24)

V Česku aktivně podniká asi milion lidí. Téměř 590 tisíc z nich má živnostenský list na hlavní činnost. Zájem založit živnost přitom v posledních letech upadá, především u starších lidí. Naopak počet mladých lidí do 30 let, kteří začínají podnikat, roste. A nejčastěji byznys na vlastní pěst rozjíždějí ženy.

Zatímco v roce 2010 začalo podnikat asi 85 tisíc lidí a 15 tisíc z nich bylo mladších 30 let, loni bylo mezi 58 tisíci novými podnikateli už víc než 27 tisíc mladých lidí. 

Patří mezi ně i Zuzana Buchalcevová, která začala podnikat ve svých 26 letech. Krátce po dokončení vysoké školy založila se svým bratrem e-shop. Teď už druhým rokem připravuje a rozesílá dárkové balíčky s překvapením. 

Na začátku podnikání obstarávala vše sama, nyní má několik dalších spolupracovníků. A narůstá i počet jejích dodavatelů a klientů. Denně si u ní dárky s překvapením objedná až třicet zákazníků.

„Kdybych svému mladšímu já mohla něco vzkázat, tak by to bylo, aby začalo podnikat už na vysoké škole. Protože máte veškerý čas a třeba i drobnější finance z nějakých brigád na to budovat firmu,“ konstatuje Buchalcevová.

Za posledních pět let je desetkrát víc začínajících žen podnikatelek než mužů

Právě ženy tvoří téměř třetinu všech podnikatelů a drobných živnostníků. Nejčastěji zakládají kavárny, cukrárny, e-shopy nebo šicí dílny.

Vlastní módní značku založila i Lucie Vlášková. Šít začala už před maturitou, většinou ale jen pro zábavu. Do vlastního podnikání se naplno pustila v sedmadvaceti letech. „Pracovala jsem na plný úvazek v obchodě s oděvy, dělala jsem vedoucí. Po nocích jsem si šila pro svoje zákaznice. Postupně se zákaznice nabalovaly a nabalovaly a tak jsem si říkala, že je čas vrhnout se na volnou nohu,“ vzpomíná na své začátky Vlášková.

„Za posledních pět let je desetinásobně víc začínajících žen podnikatelek než mužů, takže se zdá, že drobný byznys 21. století budou vést ženy,“ říká Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.