Komise připravuje jednotné testování výrobků, konkrétní principy představí 13. října

Dvojí kvalita potravin v EU (zdroj: ČT24)

Soustředěný tlak na výrobce praktikující dvojí kvalitu u stejných potravin prodávaných v různých zemích již má konkrétní výsledky. Podle eurokomisařky pro ochranu spotřebitele Věry Jourové například přední výrobce potravin pro děti Hipp uvedl, že upraví obsahy zeleniny v dětských jídlech na stejnou úroveň. A Komise nyní zároveň vypracuje společnou metodologii pro testování produktů, která pak bude k dispozici jednotlivým státům.

Evropská komise připravuje mapu, jak využít stávající legislativu při problému dvojí kvality potravin. Komisařka pro ochranu spotřebitele Věra Jourová potvrdila, že vypracuje společnou metodologii pro testování produktů, do jejíž přípravy vloží na začátku asi milion eur. Realizovat ji bude Evropské výzkumné centrum. „Výsledky budou do konce roku a principy testování chci představit na bratislavském summitu 13. října. Systém testování by měl být pro národní orgány k dispozici v prvních třech měsících příštího roku,“ řekla Jourová.

Konkrétní testování bude probíhat na úrovni jednotlivých členských států a když se objeví podezření na dvojí kvalitu potravin, bude zahájena patřičná procedura. A pokud budou potřeba další finanční prostředky, Jourová potvrdila, že se využije rozpočet na následující rok.

„Národní inspekce volaly po tom, abychom jim dali jasné právní stanovisko. To jsme dnes udělali,“ poznamenala Jourová. Nyní podle ní právě národní orgány „musí sebrat odvahu pustit se do něčeho nového“, neboť tento problém zatím nikdo neřešil. Národní dohledové orgány jsou ale podle komisařky právě těmi, kdo mohou výrobcům „šlapat na paty“ a případně jim udělovat sankce.

Komise nyní pracuje na metodice zdokonalení srovnávacích potravinářských testů, aby země měly spolehlivé a sdílené poznatky, platné ve všech členských státech. Komise také financuje další činnosti zaměřené na shromažďování důkazů a prosazování pravidel, tedy na financování studií a donucovacích opatření. Už z nynějšího rozpočtu jsou pro tyto oblasti vyděleny dva miliony eur (asi 54 milionů korun).

obrázek
Zdroj: ČT24

Na problém dvojí kvality potravin, ale také dalších výrobků, třeba čisticích prostředků, upozorňují země ze střední a východní Evropy už řadu měsíců. Tématem se nyní začali zabývat i ministři zemědělství EU a o věci se ve svém nedávném projevu v europarlamentu zmínil také šéf komise Jean-Claude Juncker. Často je připomínán jeho výrok, že Češi mají nárok na stejné množství kakaa v čokoládě jako kdokoli jiný. Na evropském trhu jsou však podle komisařky nejspíš stovky výrobků, jejichž kvalita v obchodech ve východních členských zemích je horší než na západě EU.

Český ministr zemědělství Marian Jurečka, který věc opakovaně otevírá na příslušné ministerské radě, má dnešní krok Komise za postup dobrým směrem. „My se pokusíme jednat s našimi dozorovými orgány a jednat se zahraničními partnery, kteří by byli ochotni do nějakého společného projektu jít. Abychom se pokusili už teď přinutit výrobce, aby změnili svou praxi,“ řekl v Bruselu. Přesto si myslí, že věc by mohla řešit i zmínka o povinnosti stejného složení stejně označených výrobků v návrhu novely unijní legislativy o ochraně spotřebitele.

Obchodníci, výrobci, asociace i svazy, které pokrývají dodavatelsko-odběratelský řetězec, komisařce přislíbili, že chtějí zvyšovat povědomí mezi zainteresovanými subjekty. Nicméně spotřebitelé jako takoví by měli podle ní vyvíjet další tlak a neměli by produkty kupovat, když je indikace, že je to špatně. „Pokud budou důkazy, nebudu váhat poradit spotřebitelům, co nemají kupovat,“ zdůraznila Jourová.

Tlak na výrobce kvůli dvojí kvalitě již přinesl výsledky

Už nyní soustředěný tlak na výrobce praktikující dvojí kvalitu u stejných potravin prodávaných v různých zemích má konkrétní výsledky. Podle eurokomisařky například přední výrobce potravin pro děti Hipp uvedl, že upraví obsahy zeleniny v dětských jídlech na stejnou úroveň. Kojenecká výživa dodávaná do Německa a Chorvatska se totiž podle studie potravinářského úřadu lišila v barvě, chuti, aromatu a množství řepkového oleje, jenže právě olej je přitom zdrojem omega-3 mastných kyselin přínosných pro růst dítěte.

Také německý výrobce vaflí podle Jourové potvrdil, že začne ve svých produktech používat máslo namísto palmového tuku. 

„Vždy existoval problém s definicí kvality potravin, protože je to spíše abstraktní pojem. Chceme se z toho dostat za využití legislativy z oblasti ochrany spotřebitele, tedy využít směrnici o nekalých obchodních praktikách, která bude použitá a aplikovaná na národní úrovni. Jsem si jistá, že tak brzy můžeme dosáhnout konkrétních výsledků,“ dodala Jourová.

O tématu se bude 13. října v Bratislavě jednat na ministerském jednání, spolupořádaném českou a slovenskou vládou.