Nechceme jíst a pít šmejdy. Česko a Slovensko jdou do boje za lepší kvalitu výrobků

Česko a Slovensko budou iniciovat svolání summitu, na kterém by se v říjnu v Bratislavě debatovalo o dvojí kvalitě potravin, ale i dalšího zboží na evropském trhu. Nechceme jíst a pít šmejdy, řekl slovenský premiér Robert Fico.

Podle předsedy české vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) by Evropská komise mohla na konferenci mít prostor, aby představila konkrétní opatření proti dvojí kvalitě potravin.

Fico novinářům řekl, že ČR a Slovensko chtějí v tématu dvojí kvality postupovat tvrdě. „Je to vážný politický problém dvojího přístupu k občanům Evropské unie. Není to jen o potravinách, ale i o stavebních materiálech, drogerii,“ uvedl.

Chceme stejnou západní kvalitu

Ve východních zemích by podle něj mělo mít zboží stejnou kvalitu jako v západních. „Nechceme jíst a pít šmejdy, chceme stejnou kvalitu,“ zdůraznil slovenský premiér.

Bratislavský summit by podle představ obou politiků měl dostat na jedno místo předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, příslušné eurokomisaře, zástupce národních parlamentů, ale také ministry zemědělství či hospodářství a zástupce spotřebitelských institucí. Fico doufá, že by v polovině října mohl dorazit i Sobotka. Česko v té době čekají sněmovní volby.

Společné jednání české a slovenské vlády (zdroj: ČT24)

Praxi, kdy jsou na jednotlivé trhy v rámci Unie dodávány produkty pod stejným názvem, ale s odlišným obsahem, kritizují především země Visegrádské čtyřky (V4), tedy Slovensko, Česko, Polsko a Maďarsko. Juncker v červenci po jednání s Ficem uvedl, že komise nepovažuje problém za nevýznamný. Komise podle něj bude otázce „věnovat plnou pozornost“.

Brusel to už bere vážně

Sobotka uvedl, že začíná být ohledně řešení dvojí kvality optimistou, na rozdíl od minulosti, kdy podle něj komise hrála „mrtvého brouka“. „Očekávám, že se (na summitu v Bratislavě) posuneme dál z hlediska konkrétních řešení. Na konci by měla být úprava evropských pravidel, musíme se soustředit na to, abychom to dotáhli do konce,“ uvedl.

Postupná příprava pravidel by podle něj mohla vést některé firmy už předem k tomu, aby se praxe dvojí kvality samy zbavily.

TK šéfa EK Junckera a slovenského premiéra Fica po společném jednání (zdroj: ČT24)
90' ČT24 na téma boj za lepší kvalitu potravin (zdroj: ČT24)

Společné oslavy vzniku Československa

Česká a slovenská vláda se zároveň shodly na spolupráci při oslavách stého výročí vzniku společného státu, které připadají na příští rok. „Je naší povinností využít tento exkluzivní rok na dvě věci: na perfektní prezentaci České republiky a Slovenské republiky v zahraničí a na potvrzení kvality našich vztahů,“ prohlásil Fico.

„Rádi bychom do těchto oslav určitým způsobem zapojili země, které byly aktivně u toho, když vznikalo Československo – Francii, Spojené státy nebo Velkou Británii,“ doplnil Sobotka s tím, že do akce ke stému výročí vzniku republiky se zapojí nejen vlády, ale i města, obce a spolky. „Chceme vypracovat společný seznam oslav, abychom zajistili na klíčových akcích důstojné zastoupení.“

Osmadvacátého října 2018 bude jedním z vrcholů setkání nejvyšších ústavních činitelů v Praze – na tomtéž místě, kde se začalo kácet staré Rakousko – o dva dny později se pak sejdou ve slovenském Martině, kde se Slováci v Deklaraci slovenského národa přihlásili k Československé republice.

Brno jako oslava kompromisu

Vlastní akci k oslavě vzniku ČSR chystá i Brno – na zdejším výstavišti se má otevřít expozice CS Expo v hodnotě kolem 150 milionů. Reflektovat má historii, uměleckou tvorbu, vědu, vzdělání i zábavu a duchovní rovinu, ale i připomenout osobnosti a události, na které by se nemělo zapomenout.

Ve městě se už v roce 1928 konala Výstava soudobé kultury, která byla oslavou toho, co Československo dokázalo za deset let jako samostatný stát. Brno bylo tehdy zvoleno jako kompromis mezi Prahou a Bratislavou a právě kvůli této akci zde tehdy vznikly veletrhy, jež nyní oslaví devadesát let.